Klaus Iohannis a pierdut batalia pe Codul Silvic. Camera Deputaţilor a respins, miercuri dupa-amiaza, reexaminarea noului Cod Silvic cerută de preşedintele Klaus Iohannis, astfel ca proiectul de lege a fost adoptat in forma initiala. Astfel, Codul Silvic in forma initiala a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor cu 218 voturi pentru si 95 voturi impotriva.
Presedintele Klaus a cerut reexaminarea Codului Silvic, in urma unui articol introdus de PSD care prevedea ca „un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie”.
Camera Deputatilor in acest caz este for decizional.
Iti recomandam si: Sistemul german de exploatare forestiera, un model de studiat
Liberalii, prin vocea lui Ludovic Orban, au cerut ca solicitarea şefului statului să fie înaintată din nou comisiilor de specialitate pentru rediscutarea art.20 referitor la amenajamentele silvice.
Deputaţii puterii, majoritari, sustin ca in forma votată iniţial în parlament Codul silvic oferă un bun cadru legislativ – a susţinut fostul ministru pentru ape şi păduri, deputatul social-democrat Doina Pană.
PNL nu a reusit sa obtina eliminarea articolul 20 care ofera posibilitatea exploatarii suprafetelor de padure mai mici de 10 hectare fara amenajament silvic, respectiv fara obligatia reimpaduririi.
Fostul ministru liberal pentru Ape si Paduri, Lucia Varga afirma in urma cu doua zile ca aprobarea unei legi care permite taierea padurilor fara documente tehnice si fara amenajament silvic reprezinta „un atentat la siguranta cetatenilor si a comunitatilor”, in conditiile in care exista peste 200.000 de hectare de paduri in zona de stricta protectie, lacuri de acumulare, pante mai mari de 30% si care au un rol de protectie in caz de viituri.