Noul premier al Cehiei va fi miliardarul Andrei Babis, un anti-european declarat, care ar putea impinge Praga sa divorteze de Bruxelles
Externe

Noul premier al Cehiei va fi, cel mai probabil, miliardarul Andrei Babis, un anti-european declarat, care ar putea impinge Praga la un divort de Bruxelles

Noul premier al Cehiei va fi, cel mai probabil, miliardarul Andrei Babis, un anti-european declarat, care ar putea impinge Praga la un divort de Bruxelles. Andrei Babis, care a făcut campanie cu un discurs amplu împotriva partidelor tradiţionale, anti-european şi anti-imigranti.

Rezultatele preliminare ale scrutinului legislativ încheiat sâmbătă arata ca Andrei Babis va fi noul premier ceh. Mişcarea populistă ANO – ”da” în limba cehă, înfiinţată de Babis, a promis in campanie reducerea taxelor şi îndepărtarea politicienilor corupţi.

ANO ar fi obţinut 31% din voturi, triplu faţă de următorul partid clasat, extrema dreaptă, de asemenea ostilă imigraţiei.

Andrei Babis, al cărui partid (ANO) conduce în toate sondajele preelectorale, sustine si desființarea sancțiunilor impuse Rusiei. Daca va ajunge premier, Babis poate conta pe sprijinul prezidențial în această problemă, pentru ca Milos Zeman s-a opus sancțiunilor de la început.

Andrei Babis spunea deseori că vrea să conducă Cehia „ca pe o firmă”. Rămânând la această comparație, trebuie să spunem că recent a fost părăsit de specialiștii în diplomație, iar cei care au rămas nu prea ii sunt aserviti. Opiniile sale diferă tot mai mult de poziția pe care o prezintă partidul său. Și este vorba atât de faptul că ANO este parte a fracțiunii liberalilor în Parlamentul European, cât și de programul electoral al partidului, asupra căruia au avut influență experți în diplomație, ca eurodeputata Dita Charanzova.

Din motive de viziune asupra politicii externe s-a despărțit de Babis și fostul eurocomisar, astăzi vicepreședinte al Parlamentului European, Pavel Telicka, care deja nu mai are influență asupra activității partidului. În trecut a trebuit să se distanțeze public de declarațiile liderului ANO, în care a afirmat că „în locul englezilor ar fi votat în referendum pentru ieșirea din UE”.

Oficial, partidul sprijină integrarea Cehiei in UE, dar Babis vorbește de Uniune foarte critic, întărind în acest fel forțele extremiste care cer divorțul Pragăi de Bruxelles.

Un caracter similar au și alte opinii ale lui Babis privind politica externă. Cu toate că personal a sprijinit de câteva ori introducerea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru ocuparea Crimeii și angajarea militară în estul Ucrainei, acum și-a schimbat brusc opinia. Într-un interviu acordat pentru ziarul „Hospodarske noviny” a spus că ar desființa sancțiunile. A subminat de asemenea acordurile de la Minsk, care prevăd restituirea Donbasului ocupat Ucrainei și constituie condiția de bază a atenuării restricțiilor introduse.

Fondator al unui vast imperiu de firme, cu interese în agricultură, industria chimică, alimentară şi media, Andrei Babis este descris de analişti drept un Trump al Cehiei.

Viitorul premier face obiectul unei anchete în care e suspectat de fraudă. Retorică lui anti-Bruxelles a provocat îngrijorare că miliardarul ar putea îndrepta ţară spre o relaţie de confruntare cu Uniunea Europeană, după exemplul guvernelor de dreapta de la Varşovia şi Budapesta.

Stiri pe aceeasi tema

Toate telefoanele mobile vor avea incarcator comun, in maxim 3 ani de zile

Bogdan

In cazul unui Brexit fara acord, intreaga legislatie primara si secundara a UE, inclusiv in materie de servicii bancare si de plata, va inceta sa se aplice Marii Britanii

Cristiana Petrariu Bota

Explozie la Ankara, Turcia. Bilant provizoriu: Cel putin 86 de morti si peste 185 de raniti

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult