8.4 C
România
26 februarie 2024
Guvernul Orban a cazut prin motiune de cenzura, cearta politica va fi arbitrata de Klaus Iohannis
Breaking News

Noul statut al magistratilor a fost votat in Camera Deputatilor de coalitia PSD-ALDE-UDMR

Deputaţii au votat, luni, proiectul privind modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, după ce pe 6 decembrie au votat pe articole actul normativ, după aproape 13 ore de dezbateri. Plenul Camerei Deputaților a aprobat cu 179 voturi „pentru” și 90 voturi „împotrivă” modificările dorite de coaliția PSD-ALDE-UDMR la Statutul judecătorilor și magistraților. Inclusiv propunerile care stabilesc că procurorii pot fi controlați ierarhic și că statul este obligat să se îndrepte împotriva magistraților care produc prejudicii prin rea-credință sau gravă neglijență. Proiectul de lege merge la Senat.

Comitetul liderilor grupurilor parlamentare au convocat, luni, sesiunea de vot final pentru statutul magistraţilor şi modificarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Şedinţa a fost programată imediat după momendul solemn dedicat omagierii Regele Mihai.

Votul final asupra textului trebuia dat marți, dar, la solicitarea PSD, conducerea Camerei a decis devansarea lui. Coaliția PSD-ALDE-UDMR a votat și un proiect marca Florin Iordache: cel care șterge interdicțiile pentru cinci parlamentari găsiți în conflict de interese.

Cea mai importantă modificare adoptată de deputaţi la textul actual al legii privind statutul magistratilor se referă la introducerea răspunderii magistraţilor.

Textul amendamentului nou introdus este următorul: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Amendamentul adoptat modifică articolul 96, alineatul 7, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care în acest moment are următorul cuprins: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Un alt amendament adoptat prevede că „pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice”.

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile jsutiţiei, Florin Iordache, a precizat, luni, că nu înţelege de ce deranjează atât de mult faptul că a fost introdusă răspunderea magistraţilor.

Decizia a fost criticată de senatorii din Opoziţie.

”Abuzul de putere continuă la minut. Tocmai am ieşit dintr-o şedinţă a Biroului Permanent care încalcă cel puţin două prevederi ale Regulamentului. În primul rând, art. 85, aliniat 1 – proiectul programului de activitate pentru săptămâna următoare este supus spre adoptare Senatuilui şi se adoptă cu votyul majorităţii senatorilor prezenţi. La plen s-a supus la vot un program de lucru pe această săptămână care nu are inclusă această şedinţă a Biroului Permanent. O a doua prevedere încălcată este art. 37, alin. l care prevede că o convocare este însoţită de o propunere de ordine de zi. (…) În momentul în care s-a făcut această convocare ni s-a transmis doar un SMS, cu aproximativ 20-25 de minute înainte, fără a se spune ce e pe ordinea de zi. Poate că unora li se par detalii minore. Din punctul meu de vedere arată doar faptul că puterea e pur şi simplu dispusă să încalce în picioare orice regulă a parlamentalismului, a democraţiei, care prevede dezbatere, respectarea unor reguli şi legi”, a acuzat senatorul USR Mihai Goţiu.

Cele două proiecte de legi au fost adoptate, în cursul zilei de luni, de Camera Deputaţilor.

Related posts

SIMONA HALEP s-a calificat in sferturile de finala de la Roland Garros

Delia Ion

Le Nouvel Observateur: Europenii au reusit cu greu sa inteleaga ca evolutia lumii este contrara filosofiei lor a compromisului

Ioana Badulescu

Sedinta CSAT s-a incheiat. Pericolul migratiei si modernizarea Armatei Romane, pe masa discutiilor

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult