Nova Rosie Luminoasa descoperita la Observatorul Astronomic din Barlad are nume oficial de catalog
IT/Stiinta

Nova Rosie Luminoasa, descoperita la Observatorul Astronomic din Barlad, are nume oficial de catalog

Nova Rosie Luminoasa din galaxia Messier 101, descoperită in premiera in Romania, are nume oficial de catalog. Potrivit unui comunicat de presa transmis la redactie de Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad, judetul Vaslui, nova rosie luminoasa are un nume oficial de catalog: M101 OT2015-1.

Acum doi ani, pe 10 februarie 2015 la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, s-a realizat o descoperire istorică deosebit de importantă, nu numai pentru astronomia românească, dar şi pentru comunitatea ştiinţifică internaţională.

În tot această perioadă de timp mai multe observatoare astronomice mari din lume au studiat acest obiect, catalogândul ca fiind unul extrem de rar şi totodată neobişnuit pentru categoria sa.

Descoperirea istorică a fost realizată în premieră naţională la Observatorul Astronomic Bârlad, unde a fost suprinsă cu telescopul principal o novă roşie luminoasă într-o galaxie apropiată, situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină. Descoperirea a fost făcută pe 10 februarie 2015 de muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară.

Cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad (judeţul Vaslui) a suprins o novă roşie luminoasă într-o galaxie apropiată: Messier 101 (Pinwheel Galaxy), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare.

“Acest tip de nove sunt foarte rare şi din acest motiv nu sunt înţelese foarte bine de către oamenii de ştiinţă. Din câte se ştie până acum, nova roşie luminoasă este o explozie stelară cauzată de fuziunea a două stele din secvenţa principală. Este caracterizată printr-o culoare roşie distinctă. Nova roşie luminoasă nu trebuie confundată cu nova standard, ce se caracterizează prin explozii care au loc pe suprafaţa unor stele pitice albe”, a explicat muzeograful Ciprian Vîntdevară.

Observatorul Astronomic din Barlad a fost construit şi deschis pentru public din anul 2006, a urmat o perioadă când activitatea de vizitare a observatorului astronomic se organiza în condiţii dificile, datorită lipsei unui specialist în domeniu. Tocmai din anul 2010, observatorul a reintrat constant în circuitul vizitatorilor. În anii 2012 şi 2013 a fost modernizat prin achiziţionarea de noi instrumente ce sunt folosite la observaţiile astronomice şi  cercetare ştiinţifică. Observatorul astronomic din Bârlad, este în prezent unul dintre cele mai dotate observatoare astronomice publice din ţară.

Stiri pe aceeasi tema

Cercetatorii au descoperit cea mai veche galaxie din Univers

Cristiana Petrariu Bota

Parcul de joaca EnergyGround, conceput de elevi din Romania si Norvegia, produce energie in urma activitatilor sportive

Cristiana Petrariu Bota

OUKITEL a lansat smartphone-ul cu autonomie de 40 zile

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult