Novacul afumat din Tara Barsei, inregistrat de Romania ca produs de Indicatie Geografica Protejata
Social

Novacul afumat din Tara Barsei, inregistrat de Romania ca produs de Indicatie Geografica Protejata

Novacul afumat din Tara Barsei a fost inregistrat de Romania ca produs de Indicatie Geografica Protejata. Este cel de-al patrulea produs romanesc protejat in Uniunea Europeana, potrivit unui anunt facut, joi, de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

„In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 6 aprilie 2017, decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Tara Barsei (IGP)”, precizeaza MADR. Romania are la aceasta data patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP obtinut in anul 2011, Telemeaua de Ibanesti, cu Denumire de origine Protejata (DOP) obtinuta in anul 2016 si Salamul de Sibiu, tot cu IGP obtinut anul trecut.

Novacul afumat din Tara Barsei (IGP) va deveni oficial al patrulea produs romanesc protejat in 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, precizeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Carnatii de Plescoi si Scrumbia de Dunare afumata sunt alte doua produse care se afla pe circuit la Comisia Europeana in vederea obtinerii protectiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata.

La nivel national exista in jur de 500 de produse traditionale inregistrate la MADR.

Potrivit datelor MADR, in 2016, la nivel mondial erau garantate peste 1.500 de produse traditionale din care UE detinea suprematia cu 1.404. Cele mai multe produse protejate le avea Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96).

Stiri pe aceeasi tema

Ministerul Educatiei aduce o schimbare majora in scoli: Nici un material didactic auxiliar nu mai este valabil

Ioana Badulescu

Premierul Ciolos le promite medicilor si farmacistilor sa puna pe masa Guvernului problemele din sistemul medical

Delia Ion

Salariile profesorilor nu sunt o prioritate pentru Guvern. Cat de justificat este protestul din Invatamant anuntat pentru 1 iunie 2016?

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult