Numarul infectiilor dobandite de pacienti in spitale aproape s-a dublat in ultimii 12 ani. Infrastructura invechita ingreuneaza controlul infectiilor

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu octombrie 29, 2018 12:05

Numarul infectiilor dobandite de pacienti in spitale aproape s-a dublat in ultimii 12 ani. Infrastructura invechita ingreuneaza controlul infectiilor

Raport ingrijorator al Institutului National de Sanatate Publica: numarul infectiilor dobandite de pacienti in spitale aproape s-a dublat in ultimii 12 ani, ajungand de la circa zece mii in 2005, la 19 mii anul trecut.

Cea mai mare crestere s-a inregistrat la infectiile digestive, numarul lor crescand de la noua sute la opt mii. Cazurile de septicemie au crescut si ele de pana la sase ori, in timp ce infectiile urinare s-au dublat.

Conform Institutului, infrastructura spitaliceasca invechita ingreuneaza de multe ori controlul infectiilor.

Medicul Sorin Paveliu, expert la Societatea Academica din Romania, spune la RFI ca desi a crescut numarul de infectii raportate, exista in continuare o subraportare: „Este un inceput, dar pe fond nu s-a schimbat nimic. Inainte, raportarea era de 0,1%-0,2% la total internari, acum avem dublu, adica sa zicem, 0,4%. Media europeana e pe la 5%, iar in cazurile mai grave ar fi 10%, noi aflandu-ne probabil undeva la extrema aceasta”.

Ce risca un spital, daca raporteaza numarul real de infectii? „Din punctul meu de vedere, nu risca nimic, numai ca oamenii in continuare, desi legislatia a inlaturat unele pedepse care nu erau normale, managerul risca sa fie dat afara, acea institutie spitaliceasca risca sa fie data in judecata pentru malpraxis. Infectii exista, problema e ca noi nu le recunoastem si nerecunoscandu-le, nici nu le combatem in mod adecvat. Exista un singur risc: prostul renume al institutiei sanitare”, explica expertul.

Raportul arata ca „identificarea, analiza, controlul si monitorizarea riscului infectios intra-spitalicesc la nivelul furnizorilor de servicii de sanatate inregistraza inca deficiente semnificative. Raportarea infectiilor asociate asistentei medicale sau a incidentelor/accidentelor cu risc infectios ocupational este deficitara. Masurile de restrangere a auto-administrarii si a abuzului de antibiotice sunt insuficient promovate si investigate, iar supravegherea/monitorizarea fenomenului de rezistenta la antibiotice este de mult timp suboptimala”.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.