Presedintele Klaus Iohannis l-a propus marti pe Dacian Ciolos drept premier desemnat, dupa ce Victor Ponta si-a dat demisia in urma cu aproape o saptamana. In opinia lui Klaus iohannis, solutia la actuala problema a guvernarii si a situatiei clasei politice, este un premier independent sau tehnocrat, o persoana curata, care sa nu fi fost implicata in niciun fel de scandaluri, integra, care a dovedit practic ca stie sa gestioneze sisteme si situatii complicate.
Iohannis i-a transmis lui Dacian Ciolos ca este nevoie sa fie promovati ministri care sunt performanti, care au dovedit aceasta performanta si asupra carora nu planeaza niciun dubiu.
Dacian Ciolos a aratat ca intentioneaza sa deschida guvernul si administratia spre societate, „sa ascultam si sa pregatim decizii impreuna”.
”În această etapă, pentru a rezolva problema guvernării, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră. Este nevoie să fie promovaţi miniştri performanţi. Este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane suspectate de corupţie. Avem nevoie de întărirea statului de drept, este nevoie de deschiderea competiţiei politice”, a spus Iohannis.
STIRE INITIALA: Cine este premierul desemnat al Romaniei, vom afla marti, de la Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis va susţine, la ora 17.00, declaraţiile de presă în care urmează să anunţe propunerea de premier. Conform unor surse politice, preşedintele ar urma să refuze propunerea PSD, luând mai de grabă în calcul varianta Dacian Cioloş, transmite RFI. Şeful statului urmează să prezinte concluzia consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare şi să anunţe propunerea de premier.
Klaus Iohannis a încheiat, marţi, a doua rundă de consultări cu reprezentanţii partidelor pe tema desemnării premierului. Preşedintele Iohannis s-a întâlnit luni cu delegaţiile PSD şi PNL, iar marţi cu cele ale UDMR, UNPR, ALDE şi grupului minorităţilor naţionale.
Primă rundă de consultări ale preşedintelui Iohannis cu reprezentanţii partidelor, după demisia Guvernului Ponta, a avut loc săptămâna trecută, joi şi vineri.
Surse politice declarau, pentru Mediafax, că preşedintele Klaus Iohannis va respinge propunerea de premier avansată de PSD, economistul Liviu Voinea, o variantă discutată la Palatul Cotroceni fiind fostul comisar european Dacian Cioloş, însă negocierile nu erau finalizate.
Cine sunt cei doi favoriţi la scaunul de premier?
Liviu Voinea, susţinut de PSD în vara anului trecut pentru a fi membru în Consiliul de Administraţie al BNR, este propus acum de acelaşi partid să preia şefia Guvernului, după ce a făcut parte din echipa lui Ponta ca ministru delegat pentru Buget, cu un rol important în programul de guvernare.
În vârstă de 40 de ani, Liviu Voinea, în prezent viceguvernator şi membru al Consiliului de Administraţie (CA) al BNR, din octombrie 2014, a fost ministru delegat pentru Buget în Guvernul Ponta II, din decembrie 2012 și până în august 2014, când a fost votat ca membru în CA al BNR.
În primul guvern format de Victor Ponta fusese secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, în perioada mai-decembrie 2012, iar înainte de Finanţe a fost membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Eximbank, din aprilie 2009.
Liviu Voinea a absolvit, în 1997, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, iar în 1998 a obţinut titlul de Master în Administrarea Afacerilor (MBA) la Stockholm University School of Business. El are o specializare în „sociologia bunăstării”, la Universitatea Bucureşti şi o diplomă în statistică în ştiinţele sociale la University of Essex, Marea Britanie.
Numele lui Liviu Voinea a fost vehiculat şi în 2009 pentru funcția de premier, presa speculând atunci că Mircea Geoană l-ar fi desemnat să conducă Guvernul dacă ar fi câştigat alegerile din 2009.
În 2009, Liviu Voinea a devenit membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Eximbank, instituţie condusă de Ionuţ Costea, cumnatul candidatului la prezidenţiale la acea vreme Mircea Geoană.
Voinea a fost şi director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), precum şi preşedinte al Voinea Business Development. Totodată, din octombrie 2013, el predă ca profesor universitar la Academia de Studii Economice, Facultatea de Relații Economice Internaționale, facultate la care a fost profesor asociat în perioada octombrie 2009-septembrie 2013. De asemenea, din februarie 2005 și până în septembrie 2013, el a fost conferenţiar universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).
Dacian Cioloş a fost, în perioada 2010-2014, comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso. Ulterior, Cioloş a fost în cărţi pentru primirea unui nou mandat de comisar european, însă Guvernul condus de Victor Ponta a optat pentru Corina Creţu.
Prestaţia bună a lui Cioloş în Executivul european a fost apreciată, fapt care a dus la numirea sa în postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Dacian Cioloş (45 de ani) este de profesie inginer agronom. A fost ministru al Agriculturii în cabinetul Tăriceanu şi, din iulie 2009, preşedinte al Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.
A urmat studii aprofundate de agronomie la şcoli de prestigiu din Franţa şi a participat la stagii practice în ferme de agricultură ecologică. Relaţia sa cu Franţa şi sprijinul acordat de această ţară candidaturii sale pentru a deveni comisar european au stârnit nemulţumirea britanicilor care l-au numit pe Cioloş «al doilea comisar al Franţei».
Sursa: RFI