O alta perspectiva asupra Covid-19: Gripa spaniola din 1918 a ucis peste 50 de milioane de oameni

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota martie 12, 2020 18:25

O alta perspectiva asupra Covid-19: Gripa spaniola din 1918 a ucis peste 50 de milioane de oameni

O alta perspectiva asupra noului coronavirus indreptandu-ne atentia catre gripa spaniola de la inceputul secolului trecut. In perioada 1918-1920, gripa spaniola a ucis peste 50 de milioane de oameni si a contaminat aproximativ 500 de milioane de persoane, intr-un moment al istoriei cand populatia era de aproximativ 1,8 miliarde. 

Pe masura ce virusul a inceput sa se raspandeasca, a fost supranumit “gripa spaniola” din singurul motiv ca majoritatea tarilor europene au cenzurat fluxul de informatii in presa, in timpul razboiului. Intrucat Spania era neutra, iar media era libera la acea vreme, primele rapoarte despre boala letala au aparut acolo.

Odata cu miscarile in masa ale oamenilor implicati in razboi, virusul s-a raspandit rapid in aproape toate colturile lumii si a infectat o treime din populatia vremii.

Desi sursa tulpinii de gripa care a devastat lumea in perioada 1918-1920 este contestata, multi cred ca pandemia a inceput in lagarul militar Etaples, in nordul Frantei, la inceputul Primului Razboi Mondial.

Datele vremii mentioneaza ca din Noua Zeelanda, boala s-a raspandit in Samoa, o insula din Pacific, unde a ucis 22% din intreaga populatie, de 38.000, in decurs de doua luni.

In Iran, se estimeaza ca pana la 2,4 milioane au murit – peste 20 la suta din populatia tarii. Aproximativ 300.000 de oameni au fost ucisi de pandemie si in Brazilia, inclusiv presedintele ales al tarii.

­čôĚ┬áFoto. Membrii corpului de pregatire a studentilor din armata americana poarta masti contra gripei in octombrie 1918, la apogeul celei mai mortale pandemii din istoria moderna.┬áGraficul arata varful deceselor in toamna anului 1918, cand ÔÇ×al doilea valÔÇŁ al virusului a maturat lumea. Gripa a fost deosebit de letala pentru persoanele tinere, varsta medie a celor decedati fiind in jur de 28 de ani.┬á

 

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.