22.6 C
România
3 octombrie 2024
Ana Savin

O antreprenoare din Galați dezvăluie secretul surprinzător al succesului în afaceri

Într-o lună a femeilor cum este martie, merită să aducem sub lumina reflectoarelor acele femei capabile să demonstreze că niciun domeniu de activitate despre care se credea că este specific masculinului nu reprezintă o provocare de netrecut pentru o femeie. O astfel de femeie este Ana Savin, managerul hotelului Bordeaux și a restaurantului STAGE– Nice Dining din Galați, care desfășoară și alte businessuri în domeniul HoReCa.

De fiecare dată când cineva reușește, cei ce asistă la succes sunt tentați să pună o singură întrebare: „Care este secretul reușitei tale?”. În ceea ce o privește pe Ana Savin, răspunsul ei la această întrebare este unul care pe unii i-ar putea surprinde. În opinia sa, unul dintre elementele esențiale care te ajută să susții un business, după ce l-ai pornit, este echipa funcțională, corelată cu puterea de a delega.

Mulți din cei care se lansează în afaceri pun mare accent pe abilitățile lor manageriale, dar foarte adesea dintr-o perspectivă a controlului excesiv. Eu mă număr printre cei care, prin management înțeleg înainte de orice, delegarea. Să îți formezi o echipă coerentă, în care omul potrivit este pus în locul potrivit și să știi să trasezi sarcini clare și să delegi este după mine vital. Prin delegare, managerii câștigă timpul care le permite să se concentreze pe aspectele strategice ale afacerii și să își îmbunătățească productivitatea”, este de părere Ana Savin.

Antreprenoarea gălățeancă admite că procesul de formare a echipei și cel al delegării implică și riscuri. Între acestea, unul dintre cele mai neplăcute riscuri este să te trezești în echipă cu oameni lipsiți de motivație, oameni dezinteresați care vin la serviciu cu singurul scop de a primi un salariu la sfârșitul lunii și de a depune cât de puțin efort posibil. Desigur, toți visăm la bani mulți și muncă puțină, iar acesta este un deziderat la care unii reușesc să ajungă, însă numai după ce au trecut prin niște etape care implică timp, răbdare, energie și perseverență. „Ca antreprenor în România, te confrunți în primul rând cu o mentalitate învechită, rămasă poate moștenire de la haiduci sau, mai recent din comunism – nu-mi dau seama bine. În orice caz, sunt încă mulți cei care cred că dacă lucrează în mediul privat nu fac decât să îl ajute pe angajator să se îmbogățească, în timp ce lor nu le revin decât firimiturile de pe mesele lor de boieri. Asta se întâmplă și pentru că sistemul de educație de la noi nu pune încă accent pe dezvoltarea competențelor de business și nu îi ajută pe oameni să înțeleagă cum sunt gestionați banii într-o companie, bani care, contrar opiniei majorității, nu se varsă râuri în conturile antreprenorilor”, punctează Ana Savin, care se mândrește cu faptul că în prezent ea a reușit să adune în echipa sa oameni dedicați, responsabili, motivați, care își înțeleg rolul în companie și îi sunt un sprijin real.

Deținătoarea hotelului Bordeaux din Galați este convinsă că dacă nu știi să riști nu ar trebui să intri în afaceri. Cine începe o afacere cu convingerea că totul va merge uns pierde din start. În afaceri, ca-n viață, sunt momente de mare succes, dar și momente de dezechilibru, de cumpănă, care trebuie gestionate cu calm și tact, pe măsură ce apar. „Eu văd în delegare în primul rând o oportunitate de dezvoltare a abilităților și încrederii în sine pentru membrii echipei. Prin delegarea sarcinilor, managerii pot ajuta membrii echipei să se simtă mai încrezători în abilitățile lor și să se dezvolte profesional prin asumarea unor responsabilități suplimentare. Aceasta este și cartea pe care am mizat, asumându-mi toate riscurile pe care le implică miza respectivă. Și am avut succes. Dacă aș fi fost un manager obsedat de control, convins că nimeni nu face lucrurile mai bine decât mine, nu aș fi făcut decât să-mi îngreunez activitatea și, implicit viața”, mai spune Ana Savin, care consideră că una dintre cele mai mari realizări ale sale constă în înțelepciunea de a fi găsit cea mai sigură cale de a pune sub semnul echilibrului viața personală și viața profesională.

Prin metoda ei de management, care înseamnă libertatea oamenilor din echipă de a se implica și a contribui la bunul mers al afacerii, Ana Savin are timp să gândească în perspectivă și reușește să se bucure de timp pentru sine, ceea ce o face să vadă în afacerea sa o plăcere, nicidecum o miză pentru care să trăiască sub umbrela încrâncenării și a stresului pe care aceasta ar aduce-o în viața ei. „Mulți mă întreabă care este cheia succesului. Eu aș vrea să le spun însă care este cheia insuccesului – iar aceasta este incapacitatea de a delega și nevoia de control. Aceste două elemente conduc la supraîncărcarea managerilor cu sarcini și responsabilități, deci la epuizare și scăderea performanței. Managerii pot să nu își mai poată asuma responsabilități suplimentare, ceea ce poate duce la întârzieri în proiecte și scăderea eficienței. Când un manager nu poate sau nu dorește să delege sarcinile, va apărea inevitabil o tensiune în cadrul echipei, deoarece membrii echipei se pot simți frustrați și subevaluați, ceea ce duce la scăderea moralului și la creșterea nivelului de stres în echipă”, explică Ana Savin.

Așadar, cei care vor să pătrundă în mediul de afaceri, ar trebui să ia în seamă faptul că delegarea este esențială pentru succes. În caz contrar, vor ieși din povestea asta și stresați, și dezamăgiți, dar mai ales convinși că nimic nu e mai greu în România, și nu numai, decât să fii antreprenor.