GHETAR ANTARCTICA
Externe

O calota glaciara din Antarctica se va rupe si va aparea un ghetar gigant

Oceanul Antarctic este pe punctul de a se imbogati un nou ghetar de dimensiuni considerabile. Este vorba despre o parte importanta a calotei glaciare Larsen C din Antarctica. Calota are o crapatura imensa care se mareste in fiecare zi si care, intr-un final, va duce la ruperea unei bucati care va deveni ghetar.

Experti din cadrul universitatilor Swansea si Aberystyth dar si cercetatori din cadrul proiectului MIDAS studiaza transformarile suferite de calota Larsen C cu ajutorul satelitilor. Datele primite in perioada 25-31 mai  demonstreaza ca aceasta calota este mai aproape de a se rupe decat se credea, in contextul in care crapatura din calota s-a marit cu 17 kilometri intr-o singura saptamana.

Daca zona se va mari cu inca 12 km, o bucata de gheata de aproximativ 6.500 de kilometri patrati se va desprinde din calota si va pluti in Oceanul Antarctic. ,,Mai este foarte putin timp in care putem preveni desprinderea completa a iceberg-ului,” anunta cercetatorii.

In timpul ultimelor analize, expertii au observat ca zona de desprindere s-a curbat catre ocean, ceea ce inseamna ca momentul unei rupturi majore este ,,relativ apropiat”. ,,Atunci când zona se va desprinde, calota glaciara Larsen C va pierde aproximativ 10% din stratul de gheata, fapt ce va schimba complet peisajul peninsulei Antarctica,” explica echipa proiectului MIDAS.

Stiri pe aceeasi tema

Le Monde remarca lipsa presedintelui SUA Barack Obama de la marsul republican de la Paris

Cristiana Petrariu Bota

Oleksandr Turcinov este presedintele interimar al Ucrainei

Bogdan

Discursul politic al Marii Britanii privind Brexitul capata accente severe. Un raport aparut la Londra recomanda ca muncitorii europeni sa nu primeasca niciun tratament preferential dupa iesirea din UE

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult