8.1 C
România
27 septembrie 2021
O eclipsa de luna totala va coincide, astazi, cu Super Luna albastra sangerie
IT/Stiinta

O eclipsa de luna totala va coincide, astazi, cu Super Luna albastra sangerie

Un eveniment astronomic rar se va produce pe 31 ianuarie, când o eclipsă lunară totală va coincide cu Luna „albastră”. În acea noapte, satelitul natural al Pământului se va afla pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi va determina apariţia unui fenomen denumit de astronomi „Super Lună albastră sângerie”, informează AFP.

Pe 31 ianuarie 2018 vom fi martorii unui fenomen nemaiintalnit de 150 ani: Eclipsa totală de Lună, cunoscuta si sub denumirea de „Luna Albastră”. Fenomenul va fi vizibil din Asia, Australia, Pacific şi vestul Americii de Nord. Din România se va putea observa doar ieşirea Lunii din penumbra Pământului, maximul eclipsei având loc ziua, la ora 15:31.

Eclipsa va dura 5 ore si 17 minute, iar eclipsa totala va avea durata de 1 ora si 17 minute.

„Vom putea să vedem, în timpul eclipsei, reflexiile pe suprafaţa lunară ale tuturor răsăriturilor şi apusurilor de Soare de pe Terra”, a explicat Sarah Noble, cercetătoare la NASA.

Acest fenomen rezultă dintr-o „aliniere rară a acestor trei cicluri astronomice”, a subliniat Jason Aufdenberg, profesor de astronomie la Universitatea de aeronautică Embry-Riddle din Florida.

Expresia „Lună albastră” desemnează cea de-a doua Lună plină de pe parcursul unei luni calendaristice, un fenomen ce are loc, în medie, la fiecare doi ani şi jumătate.

Eclipsa lunară se va produce la doar 27 de ore după ce Luna îşi va fi atins punctul ei orbital cel mai apropiat în raport cu Terra, denumit perigeu, producând o „Super Lună”, au explicat astronomii americani.

Stiri pe aceeasi tema

Stephen Hawking: Suprapopularea planetei ii va aduce finalul pana in anul 2600

Delia Ion

Anunt NASA despre planeta Marte, intr-o conferinta de presa. LIVE

Cristiana Petrariu Bota

Primele imagini cu LUNA ROSIE – FOTO in articol

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult