O eclipsa de luna totala va coincide, astazi, cu Super Luna albastra sangerie

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu ianuarie 31, 2018 11:14

O eclipsa de luna totala va coincide, astazi, cu Super Luna albastra sangerie

Un eveniment astronomic rar se va produce pe 31 ianuarie, când o eclipsă lunară totală va coincide cu Luna “albastră”. În acea noapte, satelitul natural al Pământului se va afla pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi va determina apariţia unui fenomen denumit de astronomi “Super Lună albastră sângerie”, informează AFP.

Pe 31 ianuarie 2018 vom fi martorii unui fenomen nemaiintalnit de 150 ani: Eclipsa totală de Lună, cunoscuta si sub denumirea de “Luna Albastră”. Fenomenul va fi vizibil din Asia, Australia, Pacific şi vestul Americii de Nord. Din România se va putea observa doar ieşirea Lunii din penumbra Pământului, maximul eclipsei având loc ziua, la ora 15:31.

Eclipsa va dura 5 ore si 17 minute, iar eclipsa totala va avea durata de 1 ora si 17 minute.

“Vom putea să vedem, în timpul eclipsei, reflexiile pe suprafaţa lunară ale tuturor răsăriturilor şi apusurilor de Soare de pe Terra”, a explicat Sarah Noble, cercetătoare la NASA.

Acest fenomen rezultă dintr-o “aliniere rară a acestor trei cicluri astronomice”, a subliniat Jason Aufdenberg, profesor de astronomie la Universitatea de aeronautică Embry-Riddle din Florida.

Expresia “Lună albastră” desemnează cea de-a doua Lună plină de pe parcursul unei luni calendaristice, un fenomen ce are loc, în medie, la fiecare doi ani şi jumătate.

Eclipsa lunară se va produce la doar 27 de ore după ce Luna îşi va fi atins punctul ei orbital cel mai apropiat în raport cu Terra, denumit perigeu, producând o “Super Lună”, au explicat astronomii americani.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.