IT/Stiinta

O explozie solara a prabusit comunicatiile radio de joasa frecventa in SUA. VIDEO

O explozie solara a perturbat, pe 28 septembrie, comunicatiile radio de joasa frecventa in America de Sud si in Oceanul Atlantic si, potrivit specialistilor, exploziile solare vor continua. Observatorul Dinamicii Solare din cadrul NASA a surprins din spatiu un film uimitor cu eruptia solara.

Explozia solara s-a produs la ora 10:53 EDT si a avut o intensitate medie (de clasa M7.2), potrivit space.com.

Explozia solara a declansat un val de radiatii ultraviolete care a ajuns pe Pamant, potrivit oficialilor de la National Oceanic and Atmospheric Administration’s Space Weather Prediction Center. Vezi aici datele oficiale.

Varful actiunii solare, care a afectat comunicatiile radio, a fost 5 minute mai tarziu, la ora 10:58 EDT (1458 GMT). Explozia solara s-a incheiat dupa 7 minute.

O furtuna solara puternica poate distruge retelele de sateliti ale pamantului de a caror buna functionare depinde alimentarea noastra cu energie, functionarea retelelor de telefonie mobila, a internetului, a circulatiei maritime si aeriene, motiv pentru care sunt atent monitorizate de cercetatorii NASA.

Afla aici totul despre furtunile solare

Ce este o furtuna solara

O furtuna solara este o explozie de energie magnetica de mare intensitate in atmosfera Soarelui care determina o zona de luminozitate intensa in locul in care s-a produs. Furtunile solare nu pot fi observate cu ochiul liber de pe Terra, dar sunt vizibile cu ajutorul telescoapelor, a detectoarelor de raze X si a echipamentelor de imagine termica. Cantitatea de energie eliberata de un episod acut este echivalenta cu cea emisa de milioane de bombe cu hidrogen de 100 de megatone care explodeaza in acelasi timp si care este de zece milioane de ori mai mare decat energia eliberata de o eruptie vulcanica. Desi durata unei explozii solare este de cele mai multe ori de doar cateva minute, in urma unui asemenea fenomen se elibereaza in spectrul electromagnetic materie de milioane de grade, producand explozii de radiatii.

Un episod acut apare atunci cand energia magnetica, care s-a acumulat in atmosfera solara, este brusc eliberata. Acesea se produc mai frecvent in regiunile active din jurul petelor solare. Petele solare isi maresc numarul in perioadele active ale Soarelui. Frecventa exploziilor solare variaza de la mai multe pe zi, cand soarele este deosebit de activ, la mai putin de una pe saptamana in timpul perioadelor de liniste. Perioadele de activitate solara au loc la intervale ciclice de 11 ani.

Stiri pe aceeasi tema

Seminar de dezvoltare a vederii intuitive. Cum sa percepi lumea cu cel de-al saselea simt

Cristiana Petrariu Bota

Vodafone Romania ofera iPhone 11, iPhone 11 Pro si iPhone 11 Pro Max, precomenzile incep din 20 septembrie

Cristiana Petrariu Bota

Samsung va lansa in curand inca doua smartphone-uri performante, Galaxy A6 si Galaxy A6+

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult