IT/Stiinta

O fosila veche de 430 de milioane de ani a fost numita dupa Sir David Attenborough

O fosila veche de 430 de milioane de ani, descoperita intr-o roca vulcanica, a fost numita dupa Sir David Attenborough. Mica crustacee are mai putin de 1 cm lungime si a fost descoperita de catre cercetatori in Herefordshire.

Fosila a fost numita Cascolus Ravitis, fiind descoperita de o echipa internationala de oameni de stiinta condusa de Universitatea din Leicester. Fosila a primit numele lui David Attenborough de la cercetatorii universitatilor din Oxford, Leicester, Yale si Imperial College din Londra, care au facut descoperirea. Sir David Attenborough a crescut in campusul Universitatii Leicester.

Fosila este descrisa ca fiind „exceptional de bine conservata”, fiind gasite intregi mai multe parti din aceasta crustacee, de la picioare, pana la ochi si antene. Fosila Cascolus Ravitis este o ruda indepartata a homarilor, crevetilor si crabilor. Pana in prezent au fost descoperite aproximativ 40.000 de specii de crustacee.

„Chiar daca este relativ mica, la doar noua milimetri lungime, fosila pastreaza detalii incredibile, inclusiv parti ale corpului care nu sunt in mod normal, fosilizate. Descoperirea ofera oamenilor de stiinta importante perspective privind evolutia acestei forme de viata. Am putut vedea detalii la nivelul membrelor, al aparatului respirator si circulator, astfel incat sa putem studia fiziologia uneia dintre cele mai primitive forme de viata din sfera crustaceelor”, a declarat profesorul David Siveter, din cadrul Departamentului de Geologie de la Universitatea din Leicester.

Fosila a fost numita Cascolus Ravitis, primul cuvant latin fiind echivalentul vechi al cuvantului Attenborough. Ravitis este o referire la numele roman pentru Leicester, in conditiile in care Sir David locuia intr-un campus universitar din oras.

Sir David Attenborough s-a declarat onorat: „Cel mai mare compliment pe care il poate primi un biolog sau paleontolog este de a numi o fosila in onoarea lui. Iau acest lucru drept un foarte mare compliment.“

Fosila este cea mai recenta descoperire dintr-o lunga lista de specii care urmează sa fie numite dupa celebrul naturalist.

Sir David Attenborough, nascut la data de 8 mai 1926 la Londra, este redactor stiintific, cercetator si naturalist. Cariera sa in cercetarea stiintelor naturii dureaza de peste 50 de ani. Attenborough este fratele mai mic al regizorului, producatorului si actorului britanic Richard Attenborough.

David Attenborough este cunoscut in special pentru serialul Life (in 10 episoade) pe care l-a scris si l-a realizat.

Stiri pe aceeasi tema

Facebook testeaza un asistent personal digital pentru aplicatia mobila Facebook Messenger

Cristiana Petrariu Bota

Eugenie Posdarascu, decan in cadrul Universitatii Hyperion: Dezvoltarea IT, o etapa noua a dezvoltarii omului in plan spiritual. Ca profesor si cercetator, incerc de peste 20 de ani sa pun mai mult accent pe intelegere si mai putin pe memorare

Ioana Badulescu

Cometa ISON se va apropia cel mai mult de Soare pe 28 noiembrie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult