O regiune din Italia ofera bani celor care vor sa se mute acolo. Ce conditii trebuie sa indeplineasca rezidentii
Turism

O regiune din Italia ofera bani celor care vor sa se mute acolo. Ce conditii trebuie sa indeplineasca rezidentii

O regiune subpopulata din sudul Italiei ofera celor care vor sa se mute 700 de euro pe luna timp de trei ani. Cei interesati trebuie sa se mute intr-un din satele din zona, relateaza The Guardian.  

Exista, insa, si cateva lucruri pe care viitorii rezidenti trebuie sa le faca. Cei care se muta si primesc subventiile trebuie sa-si deschida o afacere, iar satul in care se muta trebuie sa aiba mai putin de 2000 de locuitori.

Donato Toma, presedintele regiunii Molise, a declarat pentru The Guardian ca autoritatile nu puteau pur si simplu sa ofere banii pentru ca „totul ar fi devenit un simplu act caritabil”. 

„Vrem ca oamenii sa investeasca aici. Sa deschida orice fel de afacere – o brutarie, un restaurant, orice. Este un mod de a da un nou suflu oraselor noastre si de a le mari in acelasi timp si populatie”, a declarat Donato Toma.

Oficialul a declarat si ca toate satele si oraselele cu mai putin de 2000 de locuitori vor primi 10 .000 de euro pe luna cu care sa inceapa constructia de proiecte de infrastructura si cu care sa promoveze activitati culturale.

„Nu e vorba doar de cresterea populatiei. E nevoie sa facem in asa fel incat oamenii sa vrea sa ramana aici, altfel vom ajunge din nou in aceeasi situatie in cativa ani”, a adaugat Toma.

Conform Institutului de Statistica din Italia, Molise, cu o populatie de 305.000 de oameni, este una dintre regiunile care a pierdut cei mai multi rezidenti in ultimii ani – 9.000 de persoane au parasit zona din 2014 pana acum.

In 2018, peste 2800 de locuitori ai zonei au murit sau s-au mutat intr-o alta regiune, mai mult cu 1000 fata de anul precedent. Nicio nastere nu s-a inregistrat in niciunul dintre cele 9 orasele.

Pentru prima oara in 90 de ani, numarul cetatenilor italieni care locuiesc in Italia a scazut la aproximativ 55 de milioane, conform Istat. Intre 2014 si 2018, numarul cetatenilor italieni rezidenti in tara a scazut cu 677.000.

Doi factori se afla in spatele acestui declin demografic, conform expertilor: o scadere a numarului nasterilor, care este la un minim istoric de la unificarea Italiei (1866) pana acum, si cresterea numarului celor care parasesc tara in cautarea unor oportunitati mai bune. Aproximativ 157.000 de persoane au parasit tara in 2018.

Italia este singura economie importanta a Europei care va intra intr-un declin si mai accelerat in urmatorii 5 ani, conform ONU. Se afla pe locul 2, in spatele Japoniei, in ceea ce priveste imbatranirea populatiei.

Intr-o incercare de a resuscita orasele abandonate, un numar semnificativ de primari, precum cel din Sutera, in provincia Caltanissetta, in Sicilia, au deschis portile asezamintelor lor pentru cei in cautare de azil din Libia.

Altii, precum oficialul din Sambuca, au adoptat o alta strategie, vand proprietatile ramase abandonate la preturi simbolice – o casa pentru un euro.

Articole asemănătoare

Therme Bucuresti, vizat de o investigatie a CNCD, in urma unor sesizari privind discriminarea

Lucy Ionesco

Manastirea Agapia din judetul Neamt si satucul de maici care te poarta spre vesnicie

Lucy Ionesco

Statiunea Mamaia, promovata turistic prin evenimente sportive. Maratonul Nisipului a reunit 1.200 de atleti

Ioana Badulescu