Romania in Schengen
Breaking News Externe

O rezolutie a Parlamentului European, votata la Strasbourg, cere statelor membre aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen

O rezolutie a Parlamentului European, votata acum in sesiunea plenara de la Strasbourg, cere statelor membre aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen. Raportul care sta la baza textului e intocmit de un bulgar, dar aderarea Bulgariei este prevazuta pentru 20 martie 2019.

Raportul a fost initiat in comisia de Libertati Civile a Parlamentului si este redactat de Serghei Stanishev, fost Prim Ministru bulgar si actual presedinte al Partidului Socialist European.

Demersul lui Stanishev este caduc intrucat Bulgaria a primit toate asigurarile ca va putea integra spatiul Schengen partial probabil in data de 20 martie 2019. Acesta este singurul acord posibil privind extinderea Schengen in momentul actual.

Acordul statelor membre, negociat sub presedintie bulgara a UE la inceputul anului si sustinut de PPE, prevede integrarea aeroporturilor bulgare la acea data a echinoctiului de primavara cand se creeaza o « ora goala » de zbor in jurul miezului noptii.

Cu toate acestea, rezolutia cere clar Consiliului si Comisiei Europene aplicarea normelor comunitare si, avand in vedere ca toate conditiile sunt indeplinite de multi ani, integrarea deplina a celor doua tari in spatiul Schengen.

Se aminteste faptul ca deja in Iunie 2011 se afirma public ca cele doua tari indeplinesc criteriile de aderare la spatiul Schengen, or de mult se stie ca aceste criterii nu mai sunt un argument.

Fostul ministru de interne francez (deputat european PPE) Brice Hortefeux a votat insa contra raportului considerand ca Parlamentul trimite semnale contradictorii Romaniei trasa la raspundere pentru coruptie de aceeasi institutie chiar luna trecuta.

Culmea este ca in ciuda obtinerii acordului pentru Bulgaria pentru integrarea partiala, Parlamentul cere Consiliului renuntarea la integrarea in doua etape – frontiere aeriene si maritime si ulterior, frontiere terestre, neexistand baze legale pentru aceasta abordare.

Rezolutia, care nu are caracter constrangator, este doar un mijloc de presiune politica.

In practica, decizia integrarii aeroporturilor bulgare in Schengen va fi luata de ministrii europeni de interne in luna februarie 2019, reuniune care va fi prezidata tocmai de Romania.

Stiri pe aceeasi tema

CASTIGATOR EUROVISION 2015: Mans Zelmerlow din Suedia castiga finala EUROVISION. Romania termina pe locul 15

Cristiana Petrariu Bota

Turcia, rol determinant in criza refugiatilor cu care se confrunta UE

Cristiana Petrariu Bota

CORONAVIRUS, informatii oficiale. Romania are 48 de cazuri confirmate de infectare cu virusul Covid-19

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult