Social

O scoala pierduta in Muntii Trascaului are 10 elevi si 3 profesori. La o clasa, dascalii au un singur elev!

O scoala pierduta in Muntii Trascaului mai are doar 10 elevi, insa chiar si asa, 3 profesori le predau la toate materiile. Comuna Rimet din judetul Alba este asezata in nord-estul Muntilor Trascau, pe cursul mijlociu al raului Geoagiu. Aici s-a desfasurat in 1784 lupta de la Ramet dintre taranii rasculati condusi de Horea, Closca si Crisan si armata imperiala austriaca. Astazi, scoala generala din localitate reuneste elevi din 13 sate izolate si imbatranite de pe culmile muntilor.

Unii profesori predau si pentru un singur elev, potrivit unui reportaj realizat de Digi 24. Scoala din Rimet are si internat, unde elevii raman in timpul saptamanii, ca sa nu piarda ore intregi pe drumul dintre casa si scoala. Nu mai putin de 16 kilometri ar trebui sa mearga elevii dus-intors pe drumul de acasa pana la scoala. Chiar si cu 10 elevi, fiecare profesor preda mai multe materii, astfel incat copiii sa deprinda tainele educatiei la toate obiectele de studiu.

Cum se desfasoara o ora de curs la scoala generala din comuna Rimet? Ei bine, cu un elev si un profesor. Alin este cel mai mare elev din scoala gimnaziala, are 13 ani. Anul viitor va sustine evaluarea nationala si va merge la liceu, dar pana atunci, invata cu sarg la scoala pierduta in munti. Comuna in care s-a nascut mai are acum cativa locuitori si, din pacate, viitorul nu suna deloc bine.

Reporterul Digi 24 spune ca din cei 500 de locuitori ai comunei, doar 10 au varste de pana la 14 ani. Toti cei 10 elevi ai comunei invata la singura scoala din Rimet.

Alin este cel mai mare elev din scoalasi din clasa I a fost singur in clasa. „Imi place, ca eu am fost din clasa I tot singur. Dintre materii cel mai mult imi plac istoria si geografia, si romana”, a spus copilul pentru Digi 24.

Pentru ca scoala are putini elevi, numarul profesorilor este pe masura. Sunt cu totul trei. Invatatoarea preda si la gimnaziu – istorie, geografie, muzica si desen. Profesoara de matematica preda si fizica, si chimie. Si directoarea tine mai multe cursuri. Specialitatea sa este romana-franceza, dar pe langa asta mai preda si alte materii – limba engleza, educatie fizica, biologie.

In ultimii 10 ani, numarul maxim de elevi la scoala din comuna Rimet a fost de 31.

Vezi reportajul pe site-ul Digi 24.

Related posts

Neculai Ontanu ramane in arest preventiv, a decis Inalta Curte

Lucy Ionesco

Regele Mihai i-a transmis un mesaj principelui Radu, dupa moartea mamei sale

Delia Ion

Accident in Brasov, pe DN1, intre Dridif si Voila spre Fagaras. Patru persoane au murit

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult