Oamenii de stiinta au descoperit un nou continent. Denumit Zealandia, continentul a masurat cat doua treimi din Australia si a existat sub partea de sud-vest a Oceanului Pacific. Daca descoperirea va fi acceptate de comunitatea stiintifica, cartografii vor trebui probabil sa adauge cel de-un optulea continent in atlase si harti.
Oameni de stiinta sustin, in publicatia de specialitate Geological Society of America, ca au adunat destule dovezi privind existenta continentului scufundat in Pacific, Zealandia. Nick Mortimer, geology la GNS Science in Dunedin, Noua Zeelanda, este autorul principal al lucrarii stiintifice „Zealandia: Continentul ascuns al Pamantului”, in care subliniaza ca noi descoperiri dovedesc ceea ce oamenii de stiinta banuiau de mult.
„Este frustrant pentru noi, geologii, ca oceanul este acolo. Daca am putea sa scoatem dopul oceanelor ar fi clar pentru toata lumea ca avem lanturi muntoase si un mare continent deasupra crustei oceanice. Din anii ’20, din cand in cand, in lucrarile de geologie se foloseste cuvantul ‘continental’ cand se descriu diferite parti din Noua Zeelanda, Insulele Catham si Noua Caledonie”, a afirmat Mortimer.
„Diferenta acum este ca noi consideram ca am adunat destule informatii pentru a schimba ‘continental’ in substantivul ‘continent’”, a adaugat el.
Mortimer spune ca geologii au descoperit inca din prima parte a secolului trecut granit in insulele subantarctice de langa Noua Zeelanda si roci metamorfice in Noua Caledonie ce indica o geologie continentala.
Zealandia, cunoscut ca si Tasmantis sau Continentul Neozeelandez, este un continent scufundat aproape in totalitate dupa ruperea sa de Australia acum 60-85 de milioane de ani, si separarea de Antarctica in urma cu 85 – 130 de milioane de ani.
Suprafata de 4,5 milioane de kilometri patrati a Zeelandia este in proportie de 94% sub apa si doar punctele cele mai inalte, Noua Zeelanda si Noua Caledonie, sunt deasupra nivelului marii.