Oamenii reconstruiesc povestea de La Origini, pana in prezent, in Muntii Apuseni
Life

Oamenii reconstruiesc povestea de La Origini, pana in prezent, in Muntii Apuseni

Asociatia Culturala Groove ON va invita vineri, 11 decembrie, de la ora 20.00, la Jacques Pot (Strada Zborului, 2, Bucuresti), sa asistati la lansarea oficiala a proiectul La Origini, un proiect dedicat cercetarii, pastrarii si promovarii traditiilor romanesti prin construirea unui muzeu viu in Muntii Apuseni.

Proiectul La Origini, inceput in luna decembrie a anului 2014 cu o cercetare etnografica in Muntii Apuseni, isi propune acum dezvoltarea unui muzeu viu in satul Tecsesti, din Masivul Trascau. Tecsesti este un catun izolat, la o alitudine de 900m, aproape depopulat (mai traiesc in jur de 14 batrani in sat) in conditiile in care in anii ’50 traiau aproximativ 350 de persoane, organizate intr-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte, locuite de mocani.

Proiectul isi propune sa conserve autenticitatea satului Tecsesti prin restaurarea scolii, a unor suri si a unor case, unele dintre ele mai vechi de 200 de ani si prin amplasarea unui sector neolitic pe fosta pasune a satului. Sectorul neolitic, ce va incerca sa spuna povestea oamenilor si a locurilor va cuprinde doua locuinte circulare, o locuinta patrata si un hambar, cu structura de lemn si acoperis de paie/stuf, o gradina ecologica, precum si amenajarea bazinului pentru izvorul care va alimenta cu apa adapatoarea pentru animale, zona de bucatarie si un iaz.

Iti recomandam: Groove ON lanseaza campania de strangere de fonduri pentru Muzeul Viu de la Tecsesti

Iti recomandam si: Interviu cu Joe si Mari, doi tineri care au lasat Bucurestiul pentru un proiect de cercetare etnografica in cele mai izolate sate din Apuseni 

Lucrarile au fost deja demarate, iar anul acesta a fost realizat planul sectorului neolitic, un cuptor de lut, o casuta a bucatarului si bazele unei gradini bazate pe principiile permaculturii.

Ne propunem ca insasi satul Tecsesti sa devina un muzeu viu, in care publicul poate avea acces la o istorie aplicata, tabere si ateliere de mesesuguri, sezatori si claci. Oamenii locului au fost foarte incantati de proiectul nostru si pana acum, la cercetarea etnografica, am cules povesti si cantece din satele din Masivul Trascau. Rezultatul audio poate fi ascultat pe https://www.youtube.com/user/GrooveONcommunity/videos. E important sa conservam si sa promovam aceste traditii frumoase care au inceput deja sa se piarda”, spun Ionut Onea si Marinela Bota, initiatorii proiectului La Origini, doi tineri din Bucuresti care au renuntat la viata agitata de oras pentru a redescoperi originile din Muntii Apuseni.

Pentru ca misiunea proiectului La Origini este una sanatoasa si nobila, Organizatia Nationala “Cercetasii Romaniei”, a raspuns afirmativ invitatiei de a se alatura cauzei. Organizatia Mondiala a Miscarii Scout este cea mai mare organizaţie mondiala educativa de tineret, care, de peste 100 de ani, contribuie la crearea unei lumi mai bune prin implicarea personala a sutelor de milioane de oameni care au respectat Promisiunea Cercetasului.

Evenimentul de vineri seara isi propune sa aduca aproape de public o bucata din atmosfera de la Tecsesti (printr-o expozitie foto inedita) si sa stranga fonduri pentru continuarea proiectului, in primavara acestui an. In acest sens, se va lansa o pagina de donatii pe platforma de crowdfunding Indiegogo.

La eveniment, vor participa artisti romani ce vor aduce arome muzicale folclorice, jazz, world music si multe altele. Publicul ii va vedea live pe Viorica Pintilie, Petra Acker, Claudiu Rusu Kani (Subcarpati), Alexandru Ionita Brutus (L’orchestre de Roche), Calin Torsan (fluier), Victor Podeanu (chitara), Vasile (chitara bas si electro), Love Hertz (acoustic soulful house), Cristi Anca Americanul, Jo.E si Tzuc.

Intrarea la eveniment se face pe baza de bilet. Acesta costa 20 de lei, iar banii stransi se vor folosi pentru continuarea proiectului La Origini. Programul complet al evenimentului este disponibil aici: https://www.facebook.com/events/507286762782037/

Stiri pe aceeasi tema

Antena 3 va difuza programul live pe internet doar in baza unui abonament lunar

Cristiana Petrariu Bota

Rocada de vedete in juriul show-ului TE CUNOSC DE UNDEVA

Bogdan

De ce dor despartirile? Secrete care te ajuta sa nu suferi in dragoste

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult