Externe

Olanda a votat impotriva Uniunii Europene, servind o lectie pentru campania de Brexit a Marii Britanii

Olanda a votat impotriva Uniunii Europene la referendumul privind Tratatul de asociere dintre UE si Ucraina, servind o lectie inainte de scrutinul din iunie din Marea Britanie pentru iesirea din UE (Brexit). Este inceputul sfarsitului pentru UE, sustine extrema-dreapta din Olanda, opinie impartasita la scara tot mai extinsa.

Referendumul prin care olandezii au spus ”Nu” Tratatului de asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina are mai degrabă efecte asupra Uniunii Europene, subliniaza presa internationala, citta de RFI. In realitate, a fost un vot împotriva ideii de integrare, este părerea multor publicații europene.

Rezultatul votului olandez oferă niște lecții pentru campania referitoare la Brexit. Alegătorii olandezi aveau de mult timp o latură eurosceptică, în timp ce politicienii olandezi împărtășesc multe din nemulțumirile privitoare la UE ca și colegii lor britanici, mai noteaza RFI citand FT.

Organizatorii referendumului, scrie ziarul francez Le Monde, admit că problema nu a fost Ucraina, ci răspunsul la o animozitate mai largă față de UE. Rezultatele vor fi, de asemenea, analizate în Marea Britanie, înainte de scrutinul din iunie privind o ieșire din UE, poreclit „Brexit”.

Cele mai noi stiri Externe sunt aici

„Olandezii au spus nu elitei europene și nu tratatului cu Ucraina. Acesta este începutul sfârșitului pentru UE „, a declarat liderul de extremă-dreapta și deputatul Geert Wilders, care a militat activ pentru tabăra Nu.

Ziarul francez Le Figaro reamintește că votul negativ era în mare măsură previzibil. Și era evident că referendumul avea să se transforme rapid într-un vot simbolic asupra legitimității integrării europene. De altfel, principalii inițiatori nici nu și-au ascuns scopurile. Iar ziarul reamintește o declarație mai veche a președintelui Jean-Claude Juncker, cunoscut pentru faptul că nu cedează panicii și nu dă declarații necumpătate. Președintele Comisiei declara, în ianuarie că un „Nu” olandez deschide calea spre „o criză la scară continentală”, scrie Le Figaro.

Cotidianul Financial Times scrie că guvernul olandez a susținut întotdeauna un vot ”Da”, dar în ultimele luni de zile nu a fost foarte vocal, în speranța că va menține rata de participare sub pragul de 30 la sută. Cu toate că prezența la vot a fost totuși scăzută, respingerea este o lovitură pentru guvernul de coaliție, care deja stătea destul de rău în sondajele de opinie, înaintea alegerilor generale de anul viitor.

Coaliția – condusă de liberali, alături de partenerii laburiști – are o majoritate de doar un vot. În timp ce partidul Libertății al lui Geert Wilders, anti-imigrație și anti-UE, se bucură de cea mai mare cotă pe care a avut-o vreodată în sondaje, 40 la suta. Înfrângerea de la referendum era ultimul lucru de care avea nevoie șubredul guvern de la Haga.

„Votul acesta este doar antreul, votul nostru va fi felul principal”, a exultat Nigel Farage, liderul formațiunii antieuropene britanice UKIP.

Rezultatul votului olandez oferă niște lecții pentru campania referitoare la Brexit. Alegătorii olandezi aveau de mult timp o latură eurosceptică, în timp ce politicienii olandezi împărtășesc multe din nemulțumirile privitoare la UE ca și colegii lor britanici, observă FT.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor si culturii. Spune „nu” tabloidizarii presei din Romania! Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. Ne poti scrie pe adresa hotweek.ro@gmail.com.

Articole asemănătoare

Miami, SUA: Un pod s-a prabusit peste o autostrada langa Universitatea Florida International

Ioana Badulescu

Ucraina a instaurat legea martiala, la o zi de la capturarea de catre Rusia a trei nave militare ucrainiene

Ioana Badulescu

REPORTAJ SKY NEWS. Romanii din reportaj, pusi sub urmarire penala de DIICOT

Lucy Ionesco