OMS avertizeaza: Tarile sa se pregateasca pentru un posibil nou val. Relaxarea prematura a restrictiilor ar putea readuce izolarea

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota mai 7, 2020 11:06

OMS avertizeaza: Tarile sa se pregateasca pentru un posibil nou val. Relaxarea prematura a restrictiilor ar putea readuce izolarea

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza asupra relaxarii premature a restrictiilor in contextul pandemiei de coronavirus. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a atras atentia ca „riscul revenirii la (masurile de) izolare este foarte real” in tarile care in prezent relaxeaza masurile de distantare sociala si a insistat ca relaxarea sa se faca gradual, sa se acorde atentie riscului cazurilor importate, sistemul sanitar sa se pregateasca pentru un posibil nou val epidemic. 

Riscul revenirii la un numar mare de cazuri exista „mai ales daca tarile nu reusesc sa gestioneze cu mare atentie tranzitia si nu fac acest lucru printr-o abordare in etape”, estimeaza Tedros Ghebreyesus, potrivit Agerpres, care citeaza agentia EFE.

OMS insista ca in etapa de relaxare a restrictiilor sa se asigure indeplinirea mai multor conditii, in principal ca numarul noilor cazuri de infectare sa fie sub control, ca sistemul sanitar sa poata face fata tranzitiei, sa fie minimizat riscul de relansare a epidemiei, sa se fi luat masuri preventive in scoli si la locurile de munca si opinia publica sa fie bine informata asupra masurilor adoptate.

Organizatia cu sediul la Geneva mai cere ca inaintea unei asemenea relaxari sa se garanteze o gestionare adecvata a posibilelor noi cazuri de COVID-19 importate.

Directorul general al OMS a insistat ca nu pot fi excluse viitoare valuri epidemice de COVID-19, dar in fata acestei posibilitati ”nu trebuie sa raspandim panica”, ci ”sa ne pregatim, pentru ca acum avem oportunitatea sa asezam sistemele sanitare pe baze solide”.

„Daca am invatat ceva din aceasta criza este ca investind acum (in sanatate) vom putea sa salvam vieti mai tarziu”, a concluzionat Tedros Ghebreyesus, adaugand ca ”istoria ne va judeca in functie de cum raspundem pandemiei si de masurile pe care le luam”.

Seful OMS a anuntat miercuri, in cadrul unui briefing, ca numarul cazurilor de COVID-19 confirmate in lume a depasit 3,5 milioane, cel al deceselor 250.000.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.