Social

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost retinut de procurorii DNA

Patronul GFR, Gruia Stoica, a ajuns la DNA, miercuri seara, iar procurorii Directiei Anticoruptie au decis retinerea sa pentru 24 de ore, urmand a fi prezentat la Curtea de Apel cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Gruia Stoica, dar si avocatul Doru Catalin Bostina, sunt urmariti penal intr-un dosar de trafic de influenta legat de o licitatie la Complexul Energetic Oltenia.

Drept urmare, Gruia Stoica va ramane timp de 24 de ore in arest, urmand sa fie prezentat la Curtea de Apel cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile. Avocatul Bostina nu are voie sa paraseasca tara timp de 30 de zile.

Gruia Stoica este urmarit penal pentru „cumparare de influenta”, iar Bostina pentru „trafic de influenta”.

„In luna mai 2013, S.C. Complexul Energetic Oltenia (C.E.O.) S.A. Targu Jiu, a lansat public procedura de licitatie pentru incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect ‘Servicii de transport feroviar de carbune’ pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

La data de 17 ianuarie 2014, S.C. C.E.O. SA a transmis invitatii de participare la procedura de licitatie (cu depunerea in plic a ofertelor, organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) mai multor societati, intre care catre S.N.T.F.M. ‘C.F.R. Marfa’ SA si SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti.

Licitatia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de carbune pe o perioada de 3 ani, incepand cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimata de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fara TVA”, se arata in comunicatl DNA.

Astfel, Stoica i-ar fi dat lui Bostina 3 milioane de euro, avocatul promitandu-i ca, printr-un intermediar, va obtine informatii cu ajutorul carora sa faca o oferta cu care sa castige licitatia.

„La data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentand SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti, i-a oferit avocatului Bostina Doru-Catalin suma de 3.000.000 euro, in schimbul influentei pe care avocatul a lasat sa se creada ca o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al S.N.T.F.M. ‘C.F.R. Marfa’ S.A (unul dintre competitori), in scopul divulgarii, de catre acesta din urma, cu incalcarea atributiilor de serviciu, a pretului pe care societatea pe care o conduce urma sa il ofere, in cadrul licitatiei.

Acest demers avea ca scop, depunerea de catre S.C. Grup Feroviar Roman S.A., a unei oferte cu un pret cat mai apropiat de cel propus de S.N.T.F.M. ‘C.F.R. Marfa’ S.A., astfel incat profitul inregistrat pe parcursul derularii contractului sa fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate”, se mai arata in documentul citat.

In acesta se explica si de ce Gruia Stoica a fost adus la audieri cu politistii si mascatii – a refuzat sa se prezinte singur.

Related posts

UMF Iasi a modificat Carta si Codul de Etica astfel incat sa fie in acord cu noua Lege a invatamantului

Lucy Ionesco

Consumul regulat de mamaliga reduce riscul bolilor de inima si al aparitiei cancerului

Delia Ion

Incendiu la motorul unui avion TAROM care efectua cursa Budapesta – Bucuresti

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult