PROTEST. Grefierii din instante si parchete nu lucreaza vineri, pana la ora 13
Politica

ONG-urile ii cer presedintelui Iohannis sa salveze democratia si sa intervina pe Legile Justitiei

Mai multe ONG-uri si grupuri civice ii cer presedintelui Klaus Iohannis sa actioneze pentru salvarea democratieisi sa actioneze pe Legile Justitiei. Intr-un comunicat de presa al miscarii civice Initiativa Romania, organizatiile precizeaza ca iau act cu revolta de modul in care sunt adoptate in Senat modificarile la Legile Justitiei.

„Modificarea Legilor Justitiei pentru hartuirea magistratilor si subordonarea politica a sistemului judiciar, dar si a legislatiei penale in favoarea inculpatilor a devenit prioritate absoluta a actualei puteri politice.

Nu nevoile oamenilor conteaza, ci interesele directe ale inculpatilor si condamnatilor de la varful puterii politice. Este o demonstratie de forta si de cinism a PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR, care calca in picioare reguli elementare de lucru in parlamentul unei tari democratice”, se arata in comunicat.

Initiativa Romania precizeaza ca legile din Romania trebuie sa fie aliniate principiilor statului de drept, separatiei puterilor in stat si drepturilor fundamentale, si nu pot face abstractie de starea generala tensionata din societate.

Pentru a fi adoptate, legile trebuie sa respecte principiile democratice, sa fie explicate si acceptate ca elemente fundamentale ale dialogului dintre legiuitor si sociatate, se mai arata in comunicat.

„Din pacate, aceste practici au fost ignorate total, asa cum au fost ignorate recomandarile Comisiei Europene, pozitiile transante ale partenerilor Romaniei din UE si NATO, precum si necesitatea consultarii Comisiei de la Venetia, asa cum se cere in ultimul raport din cadrul MCV.
Fara dezbatere publica si parlamentara nu mai putem vorbi despre democratie in Romania, ci despre dictatura si capturarea statului de catre un grup restrans cu interese infractionale”, potrivit miscarii civice Initiativa Romania.

De asemenea, Initiativa Romania ii solicita presedintelui Romaniei sa isi exercite functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate, sa actioneze pentru salvarea democratiei, statului de drept si independentei Justitiei, inclusiv prin demararea unor consultari cu partidele politice, Consiliul Superior al Magistraturii si institutii ale sistemului judiciar, dar si cu societatea civila.

Asociatia mentioneaza ca protestele vor continua si avertizeaza liderii majoritatii parlamentare ca „aceste decizii nu vor ramane nedecontate”.

Grupurile semnatare sunt: #activAG Pitesti, Actiunea Civica Galati, Asociatia Aradul Civic, Asociatia Civica ProFest, Asociatia Make a Point, Asociatia Prin Banat, Coruptia Ucide, Comunitatea Curatam Galatiul, Diaspora Franta solidara cu Romania, Evident Deva, Evolutie in Institutie, Grupul civic #Insist, Grupul Civic ProtestatariProDemocratie Londra, Initiativa Romania, Initiativa Timisoara, Institutul pentru Politici Publice, Oradea Civica, Procivic Baia Mare, #Rezist Dublin, #Rezist Liguria, #Rezist Milano, #Rezist Zurich, #REZISTENTA, Radautiul Civic, #Rezistam si la Paris, Rezist in Bacau, Rezist Marseille, Romania Vie, Stafeta Steagului Uniunii Europene si Tulcea #rezista!.

Stiri pe aceeasi tema

Gabriela Firea a semnat declaratia de integritate a Coalitiei „Romania Curata”

Cristiana Petrariu Bota

Alegeri parlamentare 2020. Ministrul Monica Anisie a votat pentru o Romanie educata

Delia Ion

Kovesi, reactie dupa ce a fost validata ca procuror sef european: Votul de azi este o reusita a tuturor romanilor care au sustinut lupta anticoruptie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult