Articole promovate

Operația de protezare a genunchiului. Ce presupune și cum te pregătești pentru ea

Artroplastia de genunchi sau operația de protezare a genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, recomandată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special acelora la care alte opțiuni non-chirurgicale nu au dat rezultatele dorite. Intervenția chirurgicală de protezare a genunchiului are ca scop ameliorarea durerii, îmbunătățirea funcției genunchiului și restabilirea mobilității.

Ce presupune operația de protezare a genunchiului?

Procedura de protezare a genunchiului presupune înlocuirea articulației genunchiului cu o proteză artificială, realizată din materiale durabile și compatibile cu organismul. De obicei, protezarea genunchiului este indicată pentru pacienții cu osteoartrită avansată sau care prezintă leziuni grave ale cartilajului, care afectează funcționarea normală a articulației. Intervenția este una de o complexitate medie, realizată sub anestezie, cu riscuri minore de complicații. În timpul intervenției chirurgicale, medicul chirurg îndepărtează porțiunile deteriorate ale osului și cartilajului din jurul genunchiului și le înlocuiește cu componente artificiale, pentru a crea astfel o nouă articulație.

Cum te pregătești pentru operație?

Pregătirea pentru operația de protezare a genunchiului începe printr-o evaluare a stării generale de sănătate, inclusiv a istoricului medical și a altor condiții de sănătate preexistente. Medicul va solicita efectuarea unor teste de imagistică și a unor analize de sânge, pentru determinarea fezabilității intervenției. La fel ca în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale, înainte de operatie pentru proteza genunchi este important ca medicul să informeze pacientul cu privire la riscurile intervenției, potențialele complicații și rezultatele așteptate.

Ce alte opțiuni există?

Pacienții mai tineri sau cei activi din punct de vedere fizic, care nu sunt candidați buni pentru protezarea genunchiului, pot beneficia de alte intervenții pentru tratarea afecțiunilor degenerative ale genunchiului sau pentru corectarea problemelor structurale care pot duce la uzură anormală a articulației. În acest sens, o soluție este reprezentată de procedura de osteotomie genunchi, ce presupune ajustarea unghiurilor oaselor, pentru a reduce presiunea asupra anumitor zone ale genunchiului și pentru a îmbunătăți astfel funcționarea articulației.

O altă opțiune, semnificativ mai puțin invazivă, dar cu o eficacitate redusă sau temporară, este fizioterapia. O componentă esențială în gestionarea problemelor articulare, inclusiv în contextul afecțiunilor genunchiului, fizioterapia este o formă de terapie fizică ce implică, în general, utilizarea exercițiilor fizice, a tehnicii de masaj sau a stimulării electrice, în funcție de necesitățile specifice ale pacientului, pentru a îmbunătăți funcționalitatea și mobilitatea genunchiului.

Articole asemănătoare

Medicul Radu Lupescu si scriitorul Matei Visniec au fost decorati de statul francez

Lucy Ionesco

Spectacolul „Calatorii de iarna”, pe 20 februarie la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiesti cu sustinerea BES Romania

Lucy Ionesco

5 recomandări pentru rutina zilnică de îngrijire a tenului cu probleme

Lucy Ionesco