14.5 C
România
26 septembrie 2022
Propunerea mai prevede si interzicerea acordarii, de catre presedintele Romaniei, a gratierii individuale pentru fapte de coruptie.
Breaking NewsPolitica

Opozitia a depus in Parlament un proiect de revizuire a Constitutiei prin care condamnatii definitiv sa nu poata fi alesi in functii publice

Opozitia (PNL si USR) au depus, la Parlament, proiectul de revizuire a Constitutiei, sustinut de 115 parlamentari. Proiectul are in vedere interzicerea dreptului de a fi alesi in „organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei” pentru cetatenii „condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii”.  

Modificarile vizeaza si functia de eurodeputat: „Nu pot fi alesi in Parlamentul European cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii”.

In categoria legilor organice este interzisa „acordarea amnistiei si a gratierii colective pentru fapte de coruptie”. De asemenea, parlamentarii si Guvernul nu vor putea avea initiative legislative pentru amnistia si gratierea colectiva cu privire la faptele de coruptie. 

Propunerea mai prevede si interzicerea acordarii, de catre presedintele Romaniei, a gratierii individuale pentru fapte de coruptie.

In acelasi timp, Guvernul nu va putea da ordonante de urgenta ce afecteaza legile organice care reglementeaza infractiunile, pedepsele si regimul executarii acestora, acordarea amnistiei sau a gratierii colective si organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instantelor judecatoresti, a Ministerului Public si a Curtii de Conturi.

In ceea ce priveste atributiile Curtii Constitutionale, acest organism se va putea pronunta pe constitutionalitatea „ordonantelor, la sesizarea Presedintelui Romaniei, a 50 de deputati sau 25 de senatori, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau a Avocatului Poporului”. Totodata, judecatorii Curtii ar putea hotara asupra exceptiilor de neconstitutionalitate privind ordonantele, ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial.

Initiatorii propunerii de modificare a Constitutiei motiveaza aceasta de „punerea in aplicare a rezultatului Referendumului pe probleme de interes national convocat de Presedintele Romaniei, dl. Klaus Iohannis si desfasurat la data de 26 mai 2019”.

„Referendumul a fost validat, in consecinta Parlamentul Romaniei are obligatia, conform jurisprudentei constitutionale, de a discuta si a decide cu privire la temele referendumului, validate de poporul roman prin scrutinul referendar amintit mai sus. Temele de interes national validate prin referendum cu incidenta asupra dispozitiilor constitutionale sunt urmatoarele: 1. interzicerea amnistiei si a gratierii pentru fapte de coruptie; 2. interzicerea adoptarii ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare; 3. extinderea dreptului de a sesiza neconstitutionalitatea ordonantelor de urgenta si de catre Presedintele Romaniei, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de catre 50 de deputati ori 25 de senatori”, conform sursei citate.

De asemenea, expunerea de motive face referire si la initiativa cetateneasca „Fara penali in functii publice”.

„Corelativ, se impune includerea in propunerea legislativa de revizuire a reglementarii referitoare la interzicerea dreptului de a fi ales in cazul persoanelor care sunt condamnate definitiv la o pedeapsa privativa de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, textul normativ propus fiind o preluare a initiativei cetatenesti avizata de Curtea Constitutionala si aflata in procedura parlamentara pentru dezbatere si adoptare. Preluarea acesteia in prezenta initiativa de revizuire permite parcurgerea unui proces legislativ unitar si organizarea unui singur referendum de aprobare a revizuirii Constitutiei”, arata documentul.

La referendumul de pe 26 mai, cetatenii au fost chemati de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sa se pronunte prin „Da” sau „Nu” cu privire la intrebarile: 1. „Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?” 2. „Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?”.

Related posts

Legea Internshipului, adoptata in ultima sedinta de Guvern. Tinerii vor putea participa la programe de internship platite la firme private sau institutii publice

Ioana Badulescu

Romania inregistreaza cea mai slaba prezenta la vot din 1990 pana azi

Lucy Ionesco

Tariceanu, copresedinte ALDE, mesaj de Ziua Nationala: Le doresc tuturor romanilor sa fie sanatosi si optimisti

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult