Examene

ORA DE RELIGIE: Patriarhia Romana, anunt important privind inscrierea la ora de religie

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe au facut un anunt important cu privire la inscrierea la ora de religie. Patriarhia Romana precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca inscrierea la ora de Religie se face o singura data si este valabila permanent, pana la o eventuala schimbare a optiunii.

Reprezentantii Patriarhiei Romane sustin ca aceste precizari au fost facute, dupa ce „unele publicatii au lansat interpretari eronate, cu scop de manipulare, dupa publicarea Metodologiei de organizare a predarii disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar in Monitorul Oficial al Romaniei, in ziua de 24 septembrie 2015”.

„Patriarhia Română își exprimă acordul cu privire la conținutul metodologiei de organizare a predării disciplinei Religie în învățământul preuniversitar (aprobată prin ordinul ministrului Educației și Cercetării Științifice nr. 5.232/ 14.09.2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 720/ 24.09.2015) și apreciază că aceasta este în concordanță cu Legea pentru modificarea art. 18 din Legea Educației Naționale nr. 1/ 2011. Precizăm că textul Legii nr. 153/ 2015 preia conținutul propunerii Consiliului Consultativ al Cultelor, reunit în data de 28 februarie 2015, a cărui idee centrală este că opțiunea în vederea participării la ora de Religie, odată exprimată, rămâne valabilă pe toată durata școlarizării (cu excepția exprimării în scris a schimbării opțiunii)”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, textul Legii nr. 153/ 2015 și metodologia arată că înscrierea la ora de Religie se face prin cerere scrisă a elevului major/ a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea opțiunii se face tot prin cerere scrisă și depinde exclusiv de libertatea de conștiință a părintelui, a tutorelui legal sau a elevului major.

„Un părinte care a optat o dată pentru o anumită variantă nu poate fi obligat să mai aleagă încă o dată, adică să mai facă o altă cerere în același sens. Textele celor două acte normative sunt clare în această privință, doar schimbarea opțiunii se face printr-o altă cerere”, precizează Patriarhia.

Articolul 3 din metodologie nu face referire la faptul că elevii trebuie să se reînscrie în fiecare an la ora de Religie, ci se referă la perioada în care trebuie să se depună la secretariatul unității de învățământ cererile de înscriere (pentru cei care nu și-au exprimat niciodată opțiunea de a participa la ora de Religie), respectiv de schimbare a opțiunii (pentru cei care și-au exprimat cândva opțiunea de a participa la această oră), susțin reprezentanții Patriarhiei.

Foto: gandul.info

Stiri pe aceeasi tema

Concursul pentru directorii de scoli incepe pe 17 iulie 2017. Ce contine testul grila

Delia Ion

Facultate in limba romana in Italia. 40 de profesori predau la Facultatea romana de medicina din Sicilia

Cristiana Petrariu Bota

MApN recruteaza candidati pentru institutiile militare de invatamant postliceal si universitar

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult