Orbita Pamantului a devenit cea mai mare groapa de gunoi a omenirii. Viitoarele lansari spatiale, in pericol din cauza gunoiului spatial
IT/Stiinta

Orbita Pamantului a devenit cea mai mare groapa de gunoi a omenirii. Viitoarele lansari spatiale, in pericol din cauza gunoiului spatial

Spatiul din jurul Pamantului a devenit cea mai mare groapa de gunoi a omenirii din cauza numarului tot mai mare de sateliti inoperabili si a milioane de fragmente de echipamente spatiale lansate de-a lungul timpului. In prezent s-a ajuns sa fie tot mai dificila urmarirea si evitarea „gunoaielor spatiale”, companiile sustinand ca le este tot mai greu sa gaseasca culoare libere pentru rachetele care lanseaza sateliti.

Problema a fost discutata la conferinta Satellite Innovation 2020, potrivit spacenews.com. Oamenii de stiinta avertizeaza ca momentul in care vom avea o coliziune in spatiu este doar „o chestiune de timp”. Ingrijoratoare este si decizia OneWeb, SpaceX (Elon Musk) si Amazon de a lansa mii de sateliti in urmatorii ani, situatie care ar „aglomera” si mai mult orbita Pamantului.

Anul trecut, Agentia Spatiala Europeana anunta ca va trimite un robot specializat in „curatarea” gunoiului spatial.

„Astazi, din pacate, exista o multime de resturi acolo sus”, a spus Tony Gingiss, CEO OneWeb Satellites. „Trebuie sa putem urmari si sa gasim solutii. Fundamental, insa, ar fi ca toate companiile sa dea dovada de responsabilitate pentru a ne asigura, de fapt, ca nu cream mai multe resturi”, a adaugat Gingiss.

Pe masura ce OneWeb, SpaceX si Amazon incep sa trimita zeci de mii de sateliti, oficialii din industrie se declara tot mai ingrijorati de riscul ridicat al coliziunilor.

Orice impact cu un obiect din "gunoiul spatial" ar fi devastator pentru un satelit ori racheta.
Orice impact cu un obiect din „gunoiul spatial” ar fi devastator pentru un satelit ori racheta.

Comisia Federala pentru Comunicatii are in vedere modificarea regulilor de micsorare a resturilor orbitale, care sunt in vigoare din 2004.

„Este clar ca marii operatori recunosc ca vor trebui sa faca niste pasi suplimentari in aceasta directie”, a declarat Karl Kensinger, sef adjunct al FCC Satellite Division.

Pentru a face fata problemei „gunoaielor spatiale”, companiile ar putea proiecta rachete si sateliti capabili sa evite resturile din spatiu. LeoLabs a dezvaluit ca lucreaza deja la un proiect de evitare a coliziunilor spatiale.

„In cele din urma, agentiile guvernamentale si companiile vor trebui sa curate resturile lasate in spatiu. O racheta masiva prezinta un risc semnificativ, deoarece o singura coliziune ar putea crea mii sau zeci de mii de noi bucati de resturi”, a spus Dan Ceperley, fondator si CEO LeoLabs. „Intr-o clipa ne-am putea trezi cu o cantitate de gunoi spatial in crestere cu 25 sau chiar 50%”, a adaugat el.

Tony Gingiss, CEO OneWeb Satellites, a tinut sa sublinieze importanta fiabilitatii satelitului si colaborarea stransa intre operatori pentru a stabilit politici clare pentru schimbul de date si responsabilitati.

„Este ceva pe care ne concentram mult timp aici la OneWeb Satellites si la OneWeb”, a spus Gingiss. „Trebuie sa ne asiguram ca ceea ce am facut functioneaza, ca detinem controlul si ca putem scoate satelitul de pe orbita in siguranta”.

Poti citi si: Premiul Nobel pentru Fizica pe anul 2020, acordat cercetatorilor Roger Penrose, Reinhard Genzel si Andrea Ghez
Cosmonautii rusi nu vor sa se vaccineze cu Sputnik-V impotriva coronavirusului
Elon Musk anunta cea mai ieftina masina Tesla, cu baterie de ultima generatie

In plus, operatorii de satelit trebuie sa colaboreze pentru a stabili „politici clare pentru schimbul de date si responsabilitati” pentru a se asigura ca actiunile intreprinse de operatorii de sateliti si producatori contribuie la reducerea riscurilor, a spus Gingiss.

Practic, spatiul din jurul Pamantului a devenit cea mai mare groapa de gunoi a omenirii, iar anul trecut Agentia Spatiala Europeana anunta ca va trimite un robot specializat in „curatarea” gunoiului extraterestru.

Cele mai recente date arata ca pe orbita joasa a Pamantului – spatiul din jurul planetei noastre care se intinde pana la altitudinea de 2.000 de kilometri – se afla peste 3.000 de sateliti inoperabili si zeci de milioane de bucati ori fragmente din alte echipamente spatiale lansate de-a lungul timpului. Fiecare astfel de fragment orbiteaza planeta cu viteze de ordinul zecilor de mii de kilometri pe ora.

Orice impact cu un astfel de obiect, la astfel de viteze, ar fi devastator pentru un satelit ori racheta.

Stiri pe aceeasi tema

RCS & RDS, lider la telefonia mobila pe segmentul de numere portate

Cristiana Petrariu Bota

IBM vrea sa inlocuiasca antibioticele cu molecule sintetice capabile sa lupte cu cinci dintre cele mai rezistente bacterii din spitale

Ioana Badulescu

Facebook va lansa un nou produs: Abonamentul cu plata la continutul jurnalistic

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult