ANAF scoate timbrul extrajudiciar. Eliberarea certificatelor si adeverintelor se va face mai repede
Economie

Ordinul ANAF privind veniturile din chirii, publicat. Actul normativ se aplica nu numai celor care castiga din inchirierea apartamentului

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat, luni, Ordinul care clarifica modul in care, daca ai venituri din chirii, iti recalculezi platile anticipate, atunci cand contractul de inchiriere se reziliaza. Actul normativ reglementeaza procedura privind recalcularea platilor anticipate datorate de o persoana fizica, atunci cand intervine rezilierea contractului de inchiriere.

Ordinul modifica platile anticipate datorate de un contribuabil in situatii precum rezilierea contractului de inchiriere, incetarea/suspendarea activitatilor independente pe timpul anului, incetarea/suspendarea activitatilor agricolesau la momentul depasirii inchirierii unui numar de 5 camere turistice.

De subliniat ca Ordinul se aplica nu doar persoanelor care incaseaza bani din inchirierea apartamentului sau a garsonierei, ci si celor care au date in chirie mai mult de 5 camere turistice, scrie hotnews.ro In situatia in care intervine rezilierea contractului de chirie, contribuabilii au posibilitatea recalcularii platilor anticipate incepand cu data de 1 iunie 2015.

ANAF, despre ordonanta care spune ca deciziile instantelor NU se aplica ANAF

Actul normativ se incadreaza in categoria actelor ce reglementeaza impozitarea persoanelor fizice ce platesc impozit pe venitul din cedarea folosintei bunurilor, din activitati independente sau din inchirierea camerelor turistice.

Autoritatile fiscale au adoptat o procedura de modificare a platilor anticipate datorate de un contribuabil in urmatoarele situatii:
a. la rezilierea contractului de inchiriere;
b. la incetarea/suspendarea activitatilor independente pe timpul anului;
c. la incetarea/suspendarea activitatilor agricole;
d. la completarea obiectului de activitate cu alte activitati supuse impozitarii pe seama normelor de venit;
e. la momentul depasirii inchirierii unui numar de 5 camere turistice.

Toate aceste situatii sunt reglementate de OpANAF nr. 2365/2014, supus modificarii prin actul normativ analizat astazi.

In cazul in care pe parcursul unui exercitiu financiar, pentru o persoana fizica ce realizeaza venituri din inchiriere, intervine rezilierea contractului de inchiriere in interiorul exercitiului, contribuabilii au dreptul la recalcularea platilor anticipate insa au si obligatia depunerii declaratiei privind veniturile din chirii realizate.

Practic, odata cu rezilierea contractului, autoritatile solicita definitivarea situatiei impozitului prin depunerea declaratiei anuale de venit.

Daca contractul este in valuta si se achita in lei, venitul din chirii se transforma in lei utilizand cursul de schimb al BNR din ziua anterioara emiterii deciziei de impunere.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si peFacebookTwitter sau Google Plus.   

 

Stiri pe aceeasi tema

Noul Cod Fiscal nu a primit unda verde de la expertii FMI, care nu accepta modificarile aduse

Cristiana Petrariu Bota

Infiintarea sau dezvoltarea de IMM-uri, sprijinite de stat

Cristiana Petrariu Bota

Program Noua Casa 2020. OUG 129/2020, respinsa de Senat. Conditii de creditare, avans, ce suma poti imprumuta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult