Premierul Dancila: Sunt bani de salarii si pensii. Uitati de Pilonul II, a fost o propunere a Comisie de Prognoza neagreata de Guvern
Economie Politica

Ordonanta 114 se modifica in sedinta de Guvern. ROBOR va fi inlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzactiilor interbancare

Premierul Viorica Dancila a anuntat, la inceputul sedintei de guvern de vineri, ca Ordonanta 114 se modifica, iar una dintre modificari prevede inlocuirea indicelui ROBOR cu un alt indice, care va fi luat in calculul dobanzii la contractele de credit in lei.

ROBOR va fi inlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzactiilor interbancare care se publica pe site-ul BNR. Se aplica doar creditelor contractate de populatie. In ceea ce priveste taxa anuala pe active financiare datorata de institutiile bancare se ajusteaza mecanismul prin restrangerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea pana la 0 a taxei in functie de creditele acordate sectorului nefinanaciar si ajustarea dobanzilor la credite si depozite. Taxa va fi calculata de fiecare institutie bancara cu regularizarea. Termenul de regularizare a acesteia este 25 august”, a spus Viorica Dancila.

De asemenea, vor fi modificate si prevederile din OUG 114 privind Pilonul II de pensii si a celor legate de companiile din energie si telecomunicatii.

„Legat de Pilonul II de pensii au avut loc discutii cu actionarii. Se suspenda pana la 31 mai 2019 aplicarea reglementarilor privind cerintelor de capital pentru administratorii fondurilor de pensii. Dupa 1 iunie 2019 cotele de capital obligatoriu trebuie platite pana la 31 decembrie 2019. In domeniul energiei am adus modificari prin introducerea posibilitatii de a se realiza acest lucru. Reducerea costurilor de incalzire a populatiei, scutirea de la palata de 2% pe cifra de afaceri si asigurarea productiei de energie in scutirea de la plata de 2% pe cifra de afaceri. Suspendarea pana la 1 decembrie 2019 a sanctiunilor pentru disciplina in retelele de comunicatii”, a spus Dancila. 

Reamintim ca Banca Centrala Europeana a transmis precizarea ca nu a agreat forma modificata a ordonantei care priveste sistemul bancar, desi ministrul finantelor, Eugen Teodorovici tocmai declarase ca a obtinut acordul de la Banca Centrala Europeana asupra schimbarilor facute asupra ordonantei.

 

Stiri pe aceeasi tema

Dragnea a cerut ca ASF, Guvernul si ministerul de Finante sa actioneze „foarte dur” in cazul fondului de pensii NN

Ioana Badulescu

Legea Darii in Plata, adoptata de Senat. Programul Prima Casa, mentinut in lege

Cristiana Petrariu Bota

Ion Cristoiu, despre vizita lui Ciolos la „comunistii” din Vietnam: Ce investitii, o pravalie de orez?

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult