Ordonanta Militara 9, aprobata de MAI: Zborurile spre si dinspre 10 tari raman suspendate
Breaking NewsSocial

Ordonanta militara 10: Prevederi referitoare la programul persoanelor varstnice si suspendarea unor zboruri

Ministrul Marcel Vela a anuntat, luni, o noua ordonanta militara, ordonanta 10, care contine prevederi referitoare la noul interval orar in care persoanele de peste 65 de ani vor putea sa circule in afara casei, dar si masuri cu privire la transportul aerian.

Astfel, persoanele care au implinit 65 de ani se pot deplasa in afara locuintei, pentru cumparaturi sau scurte plimbari, completand declaratia pe proprie raspundere, in intervalul orar 7-11 si 19-22.

In privinta transportului aerian, se mentine, pentru toate aeroporturile din tara, suspendarea zborurilor din si spre urmatoarele destinatii:

SPANIA – suspendare prelungita 14 zile de la 28 aprilie
ITALIA – suspendare prelungita 12 zile din 3 mai pana in 14 mai
FRANTA, GERMANIA – 10 zile, din 5 mai pana in 14 mai

Se mentin suspendate inca 13 zile, din 2 mai pana in 14 mai inclusiv

AUSTRIA, BELGIA, ELVETIA, SUA, REGATUL UNIT AL MARII BRITANII SI IRLANDEI DE NORD, OLANDA, TURCIA, IRAN.

Declaratiile facute de ministrul de Interne:

Incep prezentarea Ordonantei Militare numarul 10. Comportamentul de pana acum a fost responsabil, in curand ne vom apropia de normalitate. Am luat la cunostinta despre ce va nelinisteste, MAI va este partener impotriva noului coronavirus, cu totii avem acelasi obiectiv, sa intarim protectia in fata acestui inamic.

Persoanele care au implinit varsta de 65 de ani se vor putea deplasa fara restrictii in interes profesional sau pentru asistenta medicala absolut necesara, de pilda, tratamente oncologice. La fel, in cazul persoanelor care se ocupa de activitati agricole sau de comercializare a produselor agricole. 

In rest, persoanele care au implinit 65 de ani se pot deplasa in afara locuintei, pentru cumparaturi sau scurte plimbari, pot face aceasta – completand declaratie pe proprie raspundere, in conditiile ordonantei militare 3, pe durata starii de urgenta – in intervalul orar 7-11 si 19-22.

In privinta transportului aerian, se mentine, pentru toate aeroporturile din tara, suspendarea zborurilor din si spre urmatoarele destinatii:

SPANIA – suspendare prelungita 14 zile de la 28 aprilie
ITALIA – suspendare prelungita 12 zile din 3 mai pana in 14 mai
FRANTA, GERMANIA – 10 zile, din 5 mai pana in 14 mai

Pentru urmatoarele destinatii zborurile se mentin suspendate inca 13 zile, din 2 mai pana in 14 mai inclusiv

AUSTRIA
BELGIA
ELVETIA
SUA
REGATUL UNIT AL MARII BRITANII SI IRLANDEI DE NORD
OLANDA
TURCIA
IRAN

ORDONANTA MILITARA nr. 10 din 27.04.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19

Avand in vedere dispozitiile art. 24 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 453/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 2 si art. 3 alin. (3) din Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, tinand seama de evaluarea realizata de Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, aprobata prin Hotararea nr. 21 din 27.04.2020, pentru punerea in aplicare a dispozitiilor pct. 3 si 4 din anexa nr. 2 la Decretul nr. 240/2020, in temeiul art. 20 lit. n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 453/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministrul afacerilor interne emite urmatoarea Ordonanta militara

Art.1 – (1) Circulatia persoanelor care au implinit varsta de 65 de ani, in afara locuintei/gospodariei, este permisa numai in situatiile prevazute mai jos.(2) Indiferent de intervalul orar, circulatia persoanelor care au implinit varsta de 65 de ani, in afara locuintei/gospodariei, este permisa strict pentru urmatoarele motive:

a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi, precum si in conditiile art.1 alin.(1), (2) si (5) din Ordonanta militara nr.8/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19;

b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializa etc., folosind mijloacele de transport in comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/sustinatorilor sau, dupa caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;

c) deplasarea pentru realizarea de activitati agricole;

d) deplasarea producatorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

(3) In intervalele orare 07.00-11.00 si 19.00-22.00 circulatia persoanelor care au implinit varsta de 65 de ani, in afara locuintei/gospodariei, este permisa strict pentru urmatoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea in conditiile art.1 alin.(3) si (5) din Ordonanta militara nr.8/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19;

b) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea unui minor, asistenta altor persoane varstnice, bolnave sau cu dizabilitati, ori in cazul decesului unui membru de familie; c) deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a persoanelor (cu excluderea oricaror activitati fizice colective), cat si pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

(4) Pentru verificarea motivului deplasarii in situatiile prevazute la alin. (2) si (3), se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 4 din Ordonanta militara nr. 3/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19.

(5) Masurile se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art.2 – (1) Operatorii economici care comercializeaza alimente si produse de stricta necesitate si care isi desfasoara activitatea in conditiile dispuse prin ordonante militare in perioada starii de urgenta isi vor organiza programul de lucru pentru a facilita si a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani in intervalele orare 07.00-11.00 si 19.00-22.00.

(2) Masura se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art.3 – (1) Se prelungeste masura suspendarii zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania si din Spania catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 28 aprilie 2020, pana la data de 11 mai 2020, inclusiv.

(2) Se prelungeste masura suspendarii zborurilor spre Austria, Belgia, Confederatia Elvetiana, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Regatul Tarilor de Jos, Turcia si Iran si din aceste tari catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 13 zile, incepand cu data de 2 mai 2020, pana la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(3) Se prelungeste masura suspendarii zborurilor spre Italia si din aceasta tara catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 12 zile, incepand cu data de 3 mai 2020, pana la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(4) Se prelungeste masura suspendarii zborurilor spre Franta si Germania si din aceste tari catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 10 zile, incepand cu data de 5 mai 2020, pana la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(5) Masurile prevazute la alin. (1) – (4) nu se aplica zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfa si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, servicii tehnice, precum si aterizarilor tehnice necomerciale.

Art.4 – (1) Pe durata starii de urgenta, trimiterile postale inregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul C.N. Posta Romana S.A. prin introducerea in cutia postala sau, in lipsa acesteia, prin afisare la adresa destinatarului, cu exceptia actelor de procedura.

(2) C.N. Posta Romana S.A. ii revine obligatia stabilirii cadrului institutional si raspunderea pentru modul in care se desfasoara activitatea prevazuta la alin.(1). (3) Masura se aplica incepand cu data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art.5 – La data publicarii prezentei ordonante militare in Monitorul Oficial al Romaniei, isi inceteaza aplicabilitatea: a) prevederile art. 2 si art. 3 din Ordonanta militara nr. 3/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020; b) prevederile art. 1 si art. 2 din Ordonanta militara nr. 4/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020.

Art.6 – (1) Sunt abilitate sa asigure aplicarea si respectarea prevederilor prezentei ordonante militare: a) Politia Romana, Jandarmeria Romana si politia locala, pentru masurile prevazute la art. 1; b) Politia Romana, Jandarmeria Romana, politia locala si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, pentru masura prevazuta la art. 2; c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, pentru masura prevazuta la art. 3; (2) Nerespectarea masurilor prevazute la art.1 – 3 atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, in conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare. (3) Personalul institutiilor prevazute la alin. (1) este imputernicit sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni, in conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art.7 – (1) Prezenta ordonanta militara se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel putin 2 zile de la data publicarii, despre continutul prezentei ordonante militare. Ministrul Afacerilor Interne Ion Marcel Vela 3

„Avand in vedere ca vremea se incalzeste, ca intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, incepand de astazi, tot prin ordonanta militara, se va schimba acest interval. Deci, persoanele peste 65 de ani vor avea la dispozitie doua intervale zilnice: dimineata de la ora 07:00 pana la ora 11:00 si seara de la ora 19:00 pana la ora 22:00, cand vor putea sa iasa din casa, fie pentru cumparaturi, fie pentru a face un pic de miscare in jurul casei sau in jurul blocului”, a declarat, luni, presedintele Klaus Iohannis.

Starea de urgenta a fost decretata in Romania in data de 16 martie si prelungita in 14 aprilie pentru inca o luna. Decizia daca se va prelungi sau nu starea de urgenta dincolo de 15 mai inca nu a fost luata.

„Vom discuta astazi despre o noua Ordonanta militara, Ordonanta cu numarul 10. Pe curand!”, a anuntat ministrul pe Facebook, alaturi de imaginea de mai jos.

Articole asemănătoare

A nins in zona de munte a Romaniei, la Cabana Postavaru zapada depaseste 20 cm. Meteorologii anunta ninsori la munte si in urmatoarele zile

Ioana Badulescu

Marturiile fetelor care reusesc sa scape din retelele de prostitutie: Sunt drogate ca sa fie fericite. Odata scoase din tara, foarte greu mai sunt recuperate

Ioana Badulescu

Noaptea Institutelor Culturale la București, ediția 2014

Teodora Badescu