Monitorul Oficial
Social

Ordonanta privind modificarea Codurilor penale, publicata in Monitorul Oficial

Ordonanta de Urgenta privind modifcarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala a fost publicata, miercuri, in Monitorul Oficial. OUG a a aparut in Monitorul Oficial la doar cateva ore de la adoptarea actului normativ in sedinta de Guvern de aseara.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat ca Guvernul a adoptat, marti seara, prin Ordonanta de Urgenta (OUG), modificarea Codurilor penale precum si proiectul de lege privind gratierea unor pedepse si unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor.

Dupa anuntul facut Florin Iordache, mii de oameni au iesit in strada in Bucuresti si in orasele din tara pentru a protesta. Articolele privind abuzul in serviciu intra in vigoare in termen de 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Articolul 297 din Codul penal care defineste abuzul in serviciu va avea urmatorul cuprins: „1 – fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiinta, indeplineste un act prin incalcarea unor dispozitii expres dintr-o lege, ordonanta sau o Odonanta de Urgenta a Guvernului sau nu indeplineste un act prevazut de dispozitiile exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o Ordonanta de Urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vatamare grava, certa si efectiva a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevazute si garantate de legile in vigoare se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”.

Acelasi articol modificat din Codul penal prevede ca aceste dispozitii „nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative”.

In Ordonanta de Urgenta este prevazuta introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform caruia „denuntul se depune la organul de urmarire penala competent in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei prevazute de legea penala”.

Stiri pe aceeasi tema

Ovidiu Tender: M-a bucurat arestarea fostei sefe a DIICOT, Alina Bica

Corina Alexandru

Ministerul Educatiei va emite un ordin prin care scolile din Romania vor trece in sistem de invatare online

Teodora Badescu

Inmormantarea lui Vadim Tudor, cu peripetii! Sicriul cu trupul lui Vadim nu a incaput in cavou. VIDEO

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult