9.1 C
România
27 noiembrie 2021
BANCA ROMANEASCA
Economie

OTP Bank Romania a anuntat oficial ca a cumparat Banca Romaneasca

OTP Bank, divizia din Romania, a remis un comunicat de presa in care a anuntat ca a finalizat achizitia pachetului de actiuni detinute de Banca Nationala a Greciei la Banca Romaneasca. Este vorba despre o tranzactia a 99,28% dintre actiunile Bancii Romanesti a carei finalitate va avea loc la inceputul anului 2018.

OTP Bank Romania informeaza ca, pe langa cedarea actiunilor detinute de Banca Nationala a Greciei la Banca Romaneasca, a fost achizitionat si portofoliul suplimentar detinut de BNG in Romania.

Reprezentantii OTP Bank Romania au tinut sa sublinieze in comunicatul facut public ca niciunul dintre clientii Bancii Romanesti nu va avea de suferit de pe urma acestei tranzactii si ca acestia trebuie sa fie constienti de faptul ca, in momentul de fata, clauzele contractuale stabilite cu unitatea bancara raman neschimbate.

„Clientii Bancii Romanesti nu sunt afectati in niciun fel de aceasta tranzactie. In momentul de fata, conditiile contractuale raman neschimbate. OTP Bank Romania doreste sa puna si la dispozitia clientilor Banca Romaneasca oferta din cadrul programului de conversie a creditelor in CHF. Incheierea financiara a tranzactiei va avea loc la inceputul anului 2018. OTP Bank Romania si Banca Romaneasca vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lina”, mentioneaza OPT Bank Romania.

In privinta valoarii tranzactiei, oficialii bancii nu au dezvaluit detalii, finalizarea acesteia fiind supusa aprobarii autoritatilor de supraveghere.

„Reprezentantii National Bank of Greece si ai OTP Bank Romania au semnat acordul privind achizitionarea Bancii Romanesti. Partile nu doresc sa dezvaluie detaliile financiare ale tranzactiei. Finalizarea tranzactiei este supusa aprobarii autoritatilor de supraveghere. OTP Group va colabora Indeaproape cu Banca Nationala a Romaniei pentru obtinerea aprobarilor necesare. In urma finalizarii achizitiei, cota de piata a OTP Bank Romania (OBR) va creste la aproximativ 4%, devenind astfel al 8-lea jucator pe piata bancara din Romania (conform cifrelor din 2016). Societe Generale Corporate & Investment Banking a actionat In calitate de Consilier Financiar Unic al OTP Group In legatura cu tranzactia’, precizeaza institutia bancara.

Referitor la acest acord, directorul general adjunct al Diviziei Comerciale OTP Bank, László Wolf, sustine ca noua achizitie ‘demonstreaza faptul ca OTP Bank are o baza solida, o buna capitalizare si o lichiditate remarcabila, iar conducerea bancii este determinata sa isi consolideze prezenta in regiune’.

„Aceasta tranzactie este un pas important catre atingerea scopului strategic al OTP Group. Strategia noastra de achizitie se concentreaza, in primul rand, pe piete cu perspective bune de dezvoltare, unde consideram ca este posibila atingerea unei dimensiuni optime pe piata si capitalizarea sinergiei costurilor. Acest acord este o etapa importanta In evolutia OTP Bank Romania. Lucram impreuna ca sa ne asiguram ca fuziunea are un impact pozitiv asupra clientilor ambelor banci. Acest lucru nu implica doar un acces mai facil la sucursalele bancii, dar si imbunatatirea calitatii serviciilor (…)’, a precizat Wolf.

In plus, directorul general al OTP Bank, László Diósi, a adaugat ca institutia pe care o reprezinta isi asuma un rol proactiv in educatia financiara. „Am Inceput initial cu module de formare financiara pentru angajatii nostri, iar acum oferim astfel de cursuri pentru tineri adulti si parintii acestora”, a subliniat Diósi.

Conform bilantului total de la finalul anului 2016, Banca Romaneasca este a 14-a cea mai mare banca din Romania, cu o cota de piata de aproximativ 1,62%, cu activitate atat in sectorul de retail, cat si corporate.

La sfarsitul anului trecut, bilantul total al Bancii Romanesti, impreuna cu alte active, atingea 1,57 miliarde de euro, cu valoarea bruta a imprumuturilor restante de 1,148 miliarde de euro si capitaluri proprii de 145 milioane euro. Rentabilitatea Capitalului Propriu (ROE) a institutiei financiare, in ultimii doi ani, a fost de 3,8%, respectiv 8,2%. Portofoliul de credite al bancii este adecvat din punct de vedere calitativ, 85% dintre datoriile restante din retail fiind garantate prin ipoteca. In prezent, Banca Romaneasca are 1.148 angajati, 109 filiale si 118 ATM-uri, iar 0,72% din institutia financiara este detinuta de catre mici investitori.

OTP Bank Romania este subsidiara a OTP Bank, membru al celui mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est – un furnizor integrat si auto-finantat de servicii financiare. Prezenta sa In Romania dateaza din 2004, iar in prezent este a 11-a cea mai mare banca din tara.

Ultima achizitie a unei institutii financiare realizata de OTP Bank In Romania a fost in 2014, prin Millennium Bank.

OTP Bank ofera servicii financiare universale pentru aproximativ 13 milioane de clienti din noua tari, prin intermediul unei retele teritoriale de peste 1.300 de unitati, ATM-uri si canale electronice.

Stiri pe aceeasi tema

Romanii din strainatate pot primi bani de la stat, daca fac dovada de contribuabili

Cristiana Petrariu Bota

Masinile Diesel ies de pe piata din Europa. Volvo a anuntat ca renunta versiunea pe motorina a noului model Sedan, dupa Toyota si Nissan

Ioana Badulescu

BUGETUL pe 2016, discutat intre oficialii FMI si cei ai Ministerului Finantelor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult