4.1 C
România
27 noiembrie 2021
Breaking News

Oua cu fipronil si in Romania. Comisia Europeana avertizeaza ca cel putin 15 tari europene au primit milioane de oua contaminate

Oua cu fipronil si in Romania. Comisia Europeana a avertizat, ieri, ca cel putin 15 tari europene au primit milioane de oua contaminate cu fipronil, o substanta moderat toxica care poate duce pe termen lung la vatamarea organelor interne, daca este ingerata in cantitati mari. Reprezentantii Comisiei Europene au avertizat ca 15 tari europene au primit oua contaminate cu Fipronil, care au ajuns inclusiv in Elvetia si Hong Kong, transmite BBC News.

Comisarul pentru Sanatate, Vytenis Andriukaitis, a anuntat deja ca va convoca pe 26 septembrie o intalnire cu ministrii din tarile afectate de scandalul oualor contaminate cu Fipronil. „Trebuie ca expertii nostri sa identifice unde au putut aparea problemele pentru a fi capabili sa ne asezam si sa discutam despre solutii si despre calea de urmat”, a declarat Andriukaitis.

Scandalul vanzarii de oua cu fipronil afecteaza direct si comerciantii din blocul comunitar. Marile magazine din câteva state europene au retras de la vanzare milioane de ouă, ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a produselor provenite din Belgia și din Olanda, care este al doilea mare exportator de păsări după SUA.

UE a notificat, luni, Marea Britanie, Franța, Suedia și Elveția că unele ouă contaminate ar fi ajuns în aceste țări, în timp ce autoritățile din Belgia și Olanda investighează cum a ajuns insecticidul în fermele avicole. Belgia a informat pe 20 iulie organismele europene specializate despre contaminarea ouălor cu fipronil.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că fipronil este o substanță este moderat toxică și ingerarea ei în cantități însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne. Comisarul pentru Sanatate a cerut, pe lângă măsurile de urgenţă luate de statele membre, pentru retragerea loturilor contaminate, ca ţările să rămână “vigilente” pentru a se asigura că produse interzise nu sunt folosite în tratamente aplicate în ferme avicole.

Cincisprezece ţări, inclusiv România, au fost afectate deja de contaminarea a milioane de ouă.

Belgia şi Olanda, unde s-a produs contaminarea, s-au mobilizat pentru găsirea responsabililor: anchetele demarate în cele două state s-au intensificat, ceea ce a dus la arestarea a doi directori dintr-o companie olandeză care ar fi aplicat produsul în ferme agricole, ca tratament împotriva păduchilor roşii.

Scandalul contaminării a generat tensiuni între statele membre. Ministrul belgian al Agriculturii a criticat Olanda pentru că nu şi-a avertizat vecinii când a fost alertată, în noiembrie 2016, de o posibilă utilizare frauduloasă a Fipronil în dezinfectarea coteţelor păsărilor, în condiţiile în care insecticidul este interzis strict în cazul animalelor destinate consumului.

Haga a respins orice acuzaţie de neglijenţă, dând asigurări că nu a existat “nimic care să sugereze un risc crescut pentru securitatea alimentară” în momentul în care a primit denunţul anonim privind Fipronil. Franţa şi Germania si-au criticat de asemenea vecinii pentru gestionarea acestei situatii.

Comisia Europeana: Numarul tarilor care au primit oua contaminate cu Fipronil a ajuns la 15

O adevarata disputa a izbucnit intre autoritatile belgiene si olandeze cu privire la ouale contaminate, intrucat Amsterdam stia din octombrie 2016 despre o posibila utilizare frauduloasa a putrenicului insecticid Fipronil, care nu poate sa fie folosit pentru animalele destinate consumului in UE.

„Blamarea si batjocorirea reciproca nu ne va aduce nicaieri si vreau sa opresc asta. Dar inainte de toate, responsabilitatea noastra comuna si prioritatea noastra este de a gestiona situatia, de a aduna informatii, de a ne concentra pe analiza si pe lectiile care pot fi invatate pentru a ne imbunatati sistemul si pentru a preveni activitati infractionale”, a completat comisarul pentru Sanatate al Uniunii Europene.

In Marea Britanie, autoritatea pentru siguranta alimentelor a anuntat ca 700.000 de oua contaminate au ajuns in tara din fermele olandeze, dar acestea nu reprezinta un risc pentru public. Intre timp, mai multe produse procesate, precum sandvisuri si salate cu oua, au fost eliminate de pe rafturile unor lanturi de hipermarket-uri precum Sainsbury, Morrisons, Waintrose si Asda.

In Belgia, Olanda si Germania, supermarket-urile au retras de la vanzare milioane de oua, iar aproximativ 250.000 de oua contaminate au fost vandute in ultimele patru luni in Franta.

Printre tarile europene afectate de scandalul oualor contaminate se numara si Danemarca, Romania si Luxembourg.

Stiri pe aceeasi tema

CCR, decizie interpretativa pe OUG privind starea de alerta: Este constitutionala, dar nu poate sa restranga drepturi si libertati ale cetatenilor

Cristiana Petrariu Bota

Adrian Vasilescu: Nu mai umblu cu bani in buzunar, sunt cei mai periculosi cand e vorba de raspandirea unei molimi

Cristiana Petrariu Bota

Maya Teodoroiu, noul judecator al Curtii Constitutionale, a depus juramantul la Cotroceni. VIDEO

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult