sedinta de guvern, senat, judecatori, vechime minima, vechime magistrati, vechime in munca
Breaking News

OUG 13 ar putea intra in vigoare in integralitate. Experti la RFI: Desi abrogata, OUG 13 are deja efecte distructive asupra unor dosare penale

Povestea OUG 13 ar putea sa nu se fi incheiat. CSM a anuntat, marti, ca, in cazul in care Parlamentul va respinge OUG 14 (care a abrogat OUG 13), se reactiveaza dispoziţiile OUG 13 prin care au fost modificate codurile penale. Precizarea a venit de la purtatorul de cuvânt al CSM, Daniela Lecca. Experti in magistratura au explicat la RFI ca, desi abrogata, OUG 13 are deja efecte distructive asupra unor dosare penale.

OUG 13 de modificare a legislatiei penale, care a fost intre timp abrogata de Executiv prin OUG 14, a avut anumite pasaje care au intrat in vigoare imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial. Aceste pasaje, care au fost in vigoare doar 5 zile (perioada 1-5 februarie, de la publicarea OUG 13 in Monitorul Oficial pâna la abrogarea prin OUG 14 din 5 februarie), vor afecta decisiv anumite dosare bazate in special pe denunturi, au explicat magistrati pentru RFI. Avocatul Cristian Ene, specializat pe cauze penale, e de parere ca ”vor fi afectate in special acele dosare cu denunturi facute in perioada celor 5 zile de functionare a OUG 13, dar posibil si alte dosare mai vechi”.

Pasajele din OUG 13 care au intrat in vigoare imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, pe 1 februarie – pasajele referitoare la reincadrarea abuzului in serviciu si a conflictului de interese urmau sa intre in vigoare pe 11 februarie – afecteaza in principal asa numita ”institutie a denuntatorului”, dupa cum au explicat pentru RFI magistrati, printre care si procurorul general al României, Augustin Lazar.

Chiar daca, intre timp, OUG 13 a fost abrogata de Guvern prin OUG 14, totusi, efectele OUG 13 se vor resimti in cazul unor dosare penale recente, dar, posibil, si in cazul unor dosare mai vechi. Asta, pentru ca vorbim de o ordonanta a Guvernului, publicata in Monitorul Oficial, si care si-a facut partial efectele, chiar daca pentru numai 5 zile. in aceste conditii, inculpatii din dosare mai vechi, dar inca in curs de solutionare, ar putea apela la asa-numitul principiu al legii mai favorabile, respectiv la prevederile OUG 13 care au fost in vigoare in perioada 1-5 februarie.

Cum afecteaza OUG 13 ”institutia denuntatorului”?

Conform prevederilor OUG 13 aflate in vigoare in perioada 1-5 februarie, persoana care face un denunt despre o alta persoana cercetata intr-un dosar penal nu mai poate avea beneficii legale (Exemplu: scaderea propriei pedepse, daca denuntul sau contribuie la prinderea altor infractori), daca denuntul este facut la mai mult de 6 luni de la comiterea faptei. Asadar, denuntul poate fi facut si dupa expirarea acestui termen de 6 luni, insa denuntatorul nu mai poate beneficia de clementa magistratilor, in ciuda faptului ca demasca alti infractori. in aceste conditii, ”denuntatorul nu mai are practic niciun interes personal sa faca un denunt, daca au trecut mai mult de 6 luni de la savârsirea faptei denuntate”, afirma, la RFI, avocatul Cristian Ene, specializat pe cauze penale.

La rândul lor, magistrati au explicat, pentru RFI, ca, foarte multe denunturi au loc dupa acest termen de 6 luni, respectiv dupa o perioada mai indelungata, in care au loc investigatii ale procurorilor sau in care respectivii denuntatori ajung in pozitia de a depune denuntul. Cu alte cuvinte, prevederile OUG 13 in vigoare timp de 5 zile, in perioada 1-5 februarie, afecteaza grav aceasta ”institutie a denuntatorului”.

Avoc. Cristian Ene: Vor fi situatii in care inclupatii vor incerca sa invoce legea penala mai favorabila

Cristian Ene: Pentru cele cinci zile in care au fost in vigoare puntele doi si trei din cadrul Ordonantei 13, aceasta produce efect juridic. (…)

Reporter: Cum sunt afectatate dosarele in curs de aceste câteva zile in care aceasta parte din Ordonanta 13 a fost in vigoare? Sa ne referim si la cazurile care se bazeaza pe denunturi facute in aceasta perioada de câteva zile, dar si la cazuri mai vechi, in care avocatii sau inculpatii ar putea apela la aceste câteva zile in care ordonanta a fost in vigoare.

C.E: In situatia in care luam in calcul numai posibilitatea formularii unor denunturi in aceste câteva zile, avem doua ipoteze. Prima presupune ca denuntul sa fi fost formulat in maxim sase luni de la savârsirea faptei; atunci, cel care a facut denuntul se incadreaza in beneficiile legale. in situatia a doua, in care cel care a facut denunt a depasit termenul de sase luni de la savârsirea faptei, nu mai este protejat fata de fapta denuntata, in situatia in care si acesta ar fi fost implicat in fapta respectiva.

Rep: Asadar, orice denunt a fost facut in aceste zile, intre momentul publicarii Ordonantei 13 in Monitorul Oficial si momentul abrogarii prin Ordonanta 14, este influentat legal de prevederile Ordonantei 13?

C.E: Da. Denuntul facut in aceste cinci zile, de la 1 februarie pâna in 5 februarie, este influentat de prevederile punctului doi din Ordonanta nr. 13. (…)

Rep: Ce se intâmpla cu dosarele mai vechi? Credeti ca ar putea fi afectate in vreun fel de aceste cinci zile in care acea parte din ordonanta a fost in vigoare?

C.E: Vor fi si situatii in care inclupatii din celelalte cauze vor incerca sa invoce legea penala mai favorabila din punct de vedere al depasirii termenului denuntului formulat in cauzele lor de catre persoana care i-a denuntat, anume ca denuntul ar fi depasit acele sase luni. (…) Dar nu excludem posibilitatea sa apara doua situatii divergente in care judecatorii sa decida diferit. (…) Daca vor aparea asemenea situatii, in care orice denunt formulat chiar inainte de 1 februarie trebuie sa urmeze cursul Ordonantei nr. 13 privind formularea denuntului in mai putin de sase luni de la savârsirea faptei, atunci, printr-o hotarâre a inaltei Curti de Casatie si Justitie se va ajunge la o practica unitara care va statuta criteriile si situatiile in care se vor aplica beneficiile Ordonantei nr. 13, din acele cinci zile.

Rep: Vom vedea ce se va intâmpla. Cert este ca s-a deschis o usa spre multe ambiguitati. Vom vedea ce vor decide judecatorii… in alta ordine de idei, asupra acestei ordonante atât de discutate si disputate s-au pronuntat in principal magistratii. Dumneavoastra, ca avocat cu o experienta importanta, cum ati privit aceasta intreaga dezbatere creata de initiativa Guvernului de a modifica Codul Penal prin ordonanata de urgenta? Cum ati perceput-o, ca avocat? si cu ce urmari?

C.E: Este vorba despre o decizie pripita datorita câtorva aspecte neluate in seama. in primul rând, este timpul insuficient de a dezbate public nevoia de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. in al doilea rând, s-a plecat de la necesitatea adoptarii unei masuri legale de gratiere colectiva, prin lege sau prin ordonanta, având in vedere suprapopularea penitenciarelor din România si s-a ajuns la a se emite o ordonanta cu afectarea drepturilor si beneficiilor prevazute in Codul Penal. Totodata, este nevoie ca Parlamentul sa continue sa dezbata nevoia modificarii Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. De asemenea, este nevoie ca intr-un timp foarte scurt Parlamentul sa puna in acord legislatia actuala cu deciziile Curtii Constitutionale. Sunt peste 40 de decizii ale Curtii ce au modificat atât Codul Penal, cât si Codul de Procedura Penala sub aspectul caracterului de neconstitutionalitate al unor texte de lege. De aceea, in perioada urmatoare, speram ca aceste modificari, dupa o dezbatere publica intensa, sa se regaseasca in noile modificari ale Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala, astfel incât legislatia sa fie clara si predictibila pentru a putea fi inteleasa cu usurinta de toti cetatenii români carora urmeaza sa li se aplice.

Asculta interviul acordat de avocatul Cristian Ene pe site-ul RFI

Stiri pe aceeasi tema

CODUL MUNCII SE MODIFICA RADICAL. Sanctiuni dure pentru angajatori. Vezi ce schimbari vrea sa aduca Guvernul, potrivit proiectului aflat in dezbatere

Ioana Badulescu

Europa cu trei cercuri concentrice, un profund psyche pentru natiunile aflate astazi in jocul european?

Ioana Badulescu

Codurile Penale modificate au fost adoptate de Camera Deputatilor. Opozitia a anuntat ca va ataca la CCR ambele proiecte

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult