Romania va intra in criza economica in perioada urmatoare. Rata inflatiei a explodat, creste gradul de saracie, avertizeaza presedintele Comisiei economice din Senat
Breaking News

OUG 43/2016 privind SALARIZAREA asigura cresterea salariilor in ministere, dar in Sanatate sunt probleme. Diferente mari intre salariile de la spitalele neclinice si cele clinice

Dupa o vara plina de promisiuni privind salariile din Sanatate, Ordonanta de urgenta nr. 43/2016 care modifica si completeaza acte normative privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a aparut in Monitorul Oficial, insa o categorie de salariati din sistemul medical inregistreaza diferente foarte mari de venituri. Federatia SANITAS a purtat o serie de discutii cu ministrul Sanatatii si ministrul Muncii, insa deocamdata nu s-au oferit solutii concrete care sa reglementeze discrepantele. In consecinta, daca pana pe 15 septembrie nu se va veni cu o solutie, reprezentantii feedratiei SANITAS sustin ca vor recurge la greva generala.

OUG 43/2016 a fost publicata in Monitorul Oficial in urma cu aproximativ o saptamana, documentul clarificand modul in care vor fi platiti functionarii publici. Acum, sindicalistii din Sanatate si asistenta sociala sunt nemultumiti de diferentele salariale foarte mari cum sunt cele intre aceleasi tipuri de profesii, intre spitalele neclinice si spitalele clinice.

Federatia Sanitas este pe punctul de a demara greva generala in urma negocierilor esuate cu ministrul Sanatatii si ministrul Muncii. Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat clar ca se ia in calcul greva generala: „Suta la suta, as putea sa va spun”. Iar in teritoriu situatia este foarte tensionata.

„Ni se spune foarte clar ca situatia risca sa iasa de sub control. Si, da, pregatim o greva generala adevarata in sectorul de sanatate si de asistenta sociala pentru ca noi, Federatia Sanitas, nu suntem Facebook”, a declarat Marius Sepi.

„Intamplator sau nu, probabil pe principiul ‘Dezbina si condu’, saptamana trecuta a aparut al doilea pui al Ordonantei 57, Ordonanta 43, prin care, dintr-o data, s-au gasit resursele financiare necesare pentru a asigura o crestere de salarii pentru personalul tehnico-administrativ doar din ministere; asta dupa ce, la intalnirea avuta cu reprezentantii celor doua ministere, Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii, de la Guvern ni s-a spus ca nu sunt bani si ca se va interveni pe Legea de salarizare dupa data de 1 septembrie„, a afirmat Marius Sepi.

„Descoperim cu stupoare, la publicarea OUG 43/2016 ca ceea ce nu este posibil pentru anumite categorii de salariati este posibil pentru altele. Descoperim ca salariatii din ministere sunt considerati a fi o categorie net superioara tuturor celorlalti salariati si ca pentru ei orice este posibil, mai ales atunci cand e necesara fidelizarea lor in pragul unor alegeri generale gestionate pentru prima data in Romania democratica de o „administratie centrala apolitica”, precizeaza Federatia SANITAS.

Iti recomandam si: SALARIZARE 2016. OUG privind salarizarea taie salariile a mii de angajati din Invatamant. Ce probleme sunt in modul de calcul

Astazi, 5 septembrie 2016, la ora 14.00, a avut loc o intalnire intre reprezentantii Biroului Executiv al Federatiei SANITAS si Ministrul Sanatatii, dl Vlad Voiculescu. Am prezentat dlui Ministru nemultumirile acute ale colegilor nostri care nu au fost inclusi in O.U.G. nr 20/2016 si O.U.G. nr. 43/2016 si care au condus la tensiunile uriase din sistem de la sfarsitul saptamanii trecute. 

Ministrul Voiculescu a preluat toate nemultumirile noastre si in incercarea de a le atenua, s-a declarat total de acord cu solicitarile noastre, dar a reiterat constrangerile bugetare. Reprezentantii Federatiei SANITAS l-au informat pe Ministrul Sanatatii ca membrii nostri de sindicat nu mai au rabdare si nici nu considera ca ei sunt cei care trebuie sa echilibreze bugetul in asa masura incat sa poata elimina inechitatile salariale.

Am solicitat Ministrului Voiculescu sa isi faca absolut toate calculele necesare pentru ca in 15 septembrie a.c. sa poata prezenta in fata membrilor Consiliului National al Federatiei SANITAS, posibile solutii viabile pentru rezolvarea inechitatilor create de O.U.G. nr. 20 si nr. 43/2016.

In data de 15 septembrie 2016, Consiliul National al Federatiei SANITAS va lua decizia de declansare a procedurilor pregatitoare ale grevei generale, in functie de raspunsul Ministrului Sanatatii si implicit in functie de solicitarile si vointa membrilor nostri de sindicat. Pana atunci, Federatia SANITAS nu sta degeaba. Vor avea loc intalniri cu reprezentantii Senatului si Camerei Deputatilor pentru modificarea O.U.G. nr. 20 si O.U.G. nr 43/2016 in Parlament„, sustine SANITAS intr-un comunicat de presa.

DIFERENTE DE PANA LA 1.200 LEI INTRE ANGAJATI PE ACELASI POST

Prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi, a declarat pentru Romania Libera ca in prezent sunt discrepante majore in modul de aplicare a OUG 20 privind salarizarea personalului medical. Astfel, liderul sindical a precizat ca sunt diferente semnificative de pana la 1200 de lei intre angajati pe acelasi post, cu aceleasi atributii.

“Saptamana trecuta a aparut Ordonanta 43 prin care, dintr-o data, s-au gasit resursele financiare necesare pentru a asigura o crestere salariala pentru personalul tehnic din ministere. Asta dupa ce la intalnirile cu ministrii Muncii si Sanatatii, de acum doua saptamani de la Guvern, ni s-a spus foarte clar ca nu sunt bani si ca se va interveni pe Legea de salarizare de la 1 septembrie. Suntem in data de 5 si deocamdata nu am primit nicio invitatie. Luam in calcul greva generala, 100 la suta”, a declarat prim-vicepresedintele Sanitas.

Cele mai recente statistici arata ca Romania are un deficit de 13.000 de medici. In unele spitale criza de medici este atat de grava incat nu mai pot fi asigurate garzi pentru anumite specialitati. Potrivit Ministerului Sanatatii, in prezent, 6 milioane de romani nu au acces la servicii medicale din cauza lipsei medicilor.

Citeste si: LEGEA PENSIILOR, MODIFICARI LA GRUPA I SI II DE MUNCA. Reducerea varstei standard de pensionare si modificari la punctajul anual

MANAGERII DE SPITALE, PUSI SA INCALCE LEGEA

Smarandita Cotarcea, medic primar ginecolog la Spitalul Filantropia din Craiova si vicepresedintele Sindicatului Promedica, a declarat pentru Romania Libera ca, in acest moment, managerii de spitale sunt pusi de Ministerul Sanatatii sa incalce legea in ce priveste modul de aplicare a ordonantei privind plata garzilor suplimentare in spitale.

“A reusit cu aceasta Ordonanta 20 sa ne dezbine, suntem incaierati toti cu toti. Atmosfera este mizerabila in spitalele din tara. Este o situatie limita pentru multi medici, care nu stiu cum pot semna noile contractele care, multe dintre ele inca sunt cu salariul din 2009. Acum, medicii pot fi obligati sa faca si 12 garzi pe luna daca spitalul are nevoie, adica 228 de ore, in vreme ce timpul normal de lucru este de 140 de ore pe luna, norma de baza! Dar nimeni nu se gandeste daca medicul respectiv poate fizic si psihic sau cade lat? Eu am doua weekend-uri libere pe an. Am avut 7 ani fara o zi de concediu de odihna, nu se mai poate! M-a amenintat directoarea ca, daca nu semnez contractul de garzi, nu conteaza cum, imi desface contractul de munca. Este un conflict la nivel national, nu cred sa existe vreun spital fara presiuni asupra medicilor pentru semnarea contractelor”.

MINISTRUL SANATATII, MULTUMIT

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat ca nu ar fi nici un motiv pentru care medicii sa nu semneze contractele privind garzile, avand in vedere ca printr-o ordonanța de urgența Guvernul a crescut plata acestora cu 60 pana la 90%. in opinia ministrului, OUG 20 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016 reprezinta „un lucru bun”.

„Plata garzilor se va face la cu totul alt nivel in momentul acesta. Nu este numai o promisiune a mea, a ministrului Muncii sau a premierului. Lucrurile s-au intamplat deja, avem o ordonanța de urgența trecuta prin Guvern saptamana trecuta. Eu nu ințeleg care este problema in acest moment. Nu vad niciun motiv pentru care medicii sa nu semneze contractele. Eu nu cred ca vom avea spitale care sa nu aiba linie de garda. Ar fi un lucru grav si pentru mine este de neințeles. Cresterile plații garzii sunt de la 60% la peste 90%”, a spus ministrul Sanatații, dupa intalnirea cu sindicalistii de la Sanitas.

Iti recomandam si: SALARIZARE 2016 – SALARII MEDICI SI PROFESORI. Cum se modifica salariile medicilor din octombrie

Profesorii primesc o veste buna! Pot iesi la pensie la cerere, inainte de limita de varsta

Ordonanta privind salarizarea – Ce salarii vor avea medicii, profesorii, militarii, politistii si angajatii din ministere

Articole asemănătoare

Liviu Dragnea este noul presedinte al PSD, cu sustinerea lui Ion Iliescu

Lucy Ionesco

Polonia nu accepta o Europa cu doua viteze. Kaczynski: Cele patru tari din Tratatul de la Visegrad, plus Romania, conteaza in ecuatia privind viitorul Europei

Lucy Ionesco

Roman ranit in atentatul din Suedia, anunta MAE. Acesta se afla internat intr-un spital din Stockholm

Ioana Badulescu