11.7 C
România
27 septembrie 2022
Ministrul Justitiei Tudorel Toader
Breaking NewsPolitica

OUG pentru modificarea legilor Justitiei, adoptata in sedinta de Guvern. Toader: propunerile de modificare au venit din partea CSM

OUG pentru modificarea legilor justitiei si a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptata, marti, in sedinta de Guvern, a anuntat ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Acesta a tinut sa precizeze ca propunerile de modificare au venit din partea CSM. 

„O prima precizare. Propunerea de modificare ce face obiectul OUG a venit de la CSM, adaugand ca majoritatea solutiilor sunt venite de la CSM. Care e urgenta OUG? Pornind de la urmtoarea premisa ca adminiterea la INM trebuie anuntata cu 6 luni ianinte de concurs, iar CSM a facut propuneri temporare pentru toamna lui 2019, propuneri care se refera in principal la pastrarea conditiilor dinanite modificarii legilor justitiei, adica admiterea din 2019 sa ramana de 2 ani, stagiul sa ramana de 1 an, iar repartitia auditorilor de justitie sa se faca anul acesta. De ce? Pentru ca potrivit modificarile la INM durata studiilor va fi de 2 ani spre 4 ani. CSM ne spune ca daca anul acesta s-ar da admiterea la studii de 4 ani cu stagiul de 2 ani s-ar crea un deficit de cadre. In acelasi timp INM trebuie sa isi ia masuri sa treaca la durata studiilor de 4 ani, sistemul receptand jduecatori dupa 4 ani si nu dupa 2 ani, ceea ce ar insemna o lipsa de personal intre cei doi si patru ani care sunt in prezent”, a declarat ministrul Justitiei, dupa sedinta de Guvern.

OUG pentru legile justitiei care prevede o serie de modificari, precum numirea procurorilor de rang inalt sau chiar atributiile sefului Sectiei de ancheta. Una dintre prevederi arata ca seful Sectiei de ancheta poate dispune asupra tuturor solutiilor cu magistrati.

Documentul prevede modificari privind concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, dar si la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara sau 317/2004 privind CSM.

OUG pe Legile justitiei adoptata marti contine si o modificare care priveste numirea in functie a procurorilor de rang inalt: „Alineatul (1) al art. 54 se modifica: (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii aecstuia, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, adjunctii acestuia, precum si procurorii sefi de sectii ai acestor parchete, sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii in functie sau dintre judecatorii care au indeplinit functia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data”, se arata in proiectul obtinut de agentia Mediafax.

Pana in prezent, sefii de parchete erau numiti cu aviz de la Sectia de Procurori a CSM.

Totodata, documentul mai arata ca Seful Sectiei de anchetare a magistratilor poate dispune in cazul solutiilor cauzelor.

„La articolul 88, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu urmatorul cuprins: „(6) Ori de cate ori Codul de Procedura Penala sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” in cazul infractiunilor de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor in justitie, prin aceasta se intelege procurorul sef al sectiei, inclusiv in cazul solutiilor dispuse anterior operationalizarii acesteia.”

O alta modificare vizeaza delegarile in functiile de conducere ale parchetelor.

– La articolul 57, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, cu urmatorul cuprins: „Procurorii nu pot fi delegati in functiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Presedintele Romaniei”.

In prezent, Calin Nistor, adjunctul DNA, este delegat in functia de sef al Directiei, deoarece Presedintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Adinei Florea pe aceasta functie. In prezent, Adina Florea este la Sectia de anchetare a magistratilor.

Toader, despre sefii de parchete: Multe functii sunt ocupate prin delegare. Mai raman 45 de zile

Tudorel Toader a anuntat, marti, ca OUG privind modificarea legilor justitiei arata ca procurorii delegati in functii de conducere raman 45 de zile de la publicarea documentului in Monitorul Oficial, dupa care posturile trebuie ocupate potrivit legii.Pentru aceste functii pot candida si judecatorii.

„Exista o modificare destul de importanta referitoare la functiile de conducere, de rang inalt din Ministerul Public. (…) Ce aduce Ordonanta cu caracter de noutate? Faptul ca aceste functii privind procurorii – functiile de rang inalt, unde procedura se initiaza de ministrul Justitiei. (…) Aceste functii nu pot fi delegate, ele se ocupa si trebuie ocupate numai in conditiile legii prin procedura pe care o prevede legea. Din pacate, astazi, cand vorbim, multe functii de procurori de rang inalt, de conducere sunt ocupate prin delegare Ceea ce nu e normal. Maine (miercuri, n.r.), cand apare Ordonanta in Monitorul Oficial, avem astfel de functii ocupate prin delegatie. Avem la finalul Ordonantei o norma tranzitorie care spune ca cei delegati raman in functie timp de 45 de zile, dar in 45 de zile trebuie ocupate prin procedura legala in conditiile legii”, a explicat ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Potrivit lui Toader, pentru functiile de conducere in parchetele Ministerului Public pot candida si judecatorii: „Tot cu element cu caracter de noutate, functiile acestea de rang inalt. Raspunsul Ordonantei este cel referitor la potentialii candidati si la competenta de emitere a avizului consutlativ. Potrivt Ordonantei pot candida procurorii care indeplinesc conditiile legii, dar pot candida si judecatori care au fost procurori. Cineva cu experienta din sistemul Ministerului Public, cineva care la momentul adoptarii OUG are roba de procuror sau a avut candva roba de procurir, adica are experienta de managementul si problemele interne, de functionare a Ministerului Public”.

OUG pentru modificarea legilor justitiei si a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptata, marti, in sedinta de Guvern, a anuntat ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Ministrul a subliniat ca propunerile de modificare au venit din partea CSM.

Related posts

Noua lege a pensiilor a trecut de ultimul pas in Parlament si merge la promulgare la Iohannis. De cand se aplica noua formula de calcul a pensiilor

Ioana Badulescu

Basescu, despre spaimele lui Ponta ca guvernul Ciolos ii va distruge realizarile

Lucy Ionesco

Noii ministri au depus juramantul la Palatul Cotroceni, de la ceremonie au lipsit liderii Coalitiei – Dragnea si Tariceanu

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult