-2.4 C
România
19 ianuarie 2022
Guvernul Orban isi angajeaza raspunderea pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin
Breaking News Politica

OUG privind starea de urgenta a fost data de Guvern, aceasta vizeaza si cele trei zile nereglementate de dupa starea de urgenta

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care vizeaza cele trei zile nereglementate ce urmeaza expirarii starii de urgenta. Prin OUG se da si definitia starii de alerta, a anuntat ministrul de Interne, Marcel Vela, dupa sedinta de la Palatul Victoria. Dealtfel, la ora 20.00 incepe sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, a carui conducere a fost asumata de premierul Ludovic Orban.

„Obiectivul pentru care acesta a fost instituit (decretul pentru starea de urenta, n.r.), de refacere a starii de normalitate provizorie, trebuie urmarit in continuare, dat fiind ca pericolul de raspandire a noului coronavirus exista in continuare. Astfel, prin prezentul proiect de act normativ propunem modificarea unor acte normative un incidenta in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al protectiei civile, cum sunt OUG 21 / 2004, respectiv OUG 1 / 2014”, a spus ministrul de Interne.

Potrivit documentului adoptat de Guvern, starea de alerta e definita ca „raspunsul la o situatie de urgenta, de amploare si intensitate deosebita, determinate de unul sau mai multe tipuri de risc, constand intr-un ansamblu de masuri cu caracter temporar. proportionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia si necesare pentru prevenirea si inlaturarea amenintarilor iminente la adresa vietii, sanatatii persoanelor, mediului inconjurator, valorilor materiale si culturale importante ori a proprietatii”.

De asemenea, in OUG adoptata joi se regleaza mecanismul de declarare, prelungire si incetare a starii de alerta la nivel local, judetean sau national, prin hotarari ale comitetelor pentru situatii de urgenta.

„S-au stabilit si criteriile care trebuie analizate pentru fundamentarea unor astfel de decizii, precum amploarea, densitatea si infrastructura existenta in zona. Sunt aduse clarificari in ceea ce priveste continutul hotararilor comitetelor pentru situatii de urgenta, care trebuie sa cuprinda inclusiv masuri pentru cresterea capacitatii de raspuns, asigurarea rezilientei comunitatilor si diminuarea impactului tipurilor de risc, conditiile concrete de aplicare a acestor hotarari si destinatarii masurilor”, a spus Vela.

Ministrul a anuntat si schimbarea numelui Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta in Comitetul National pentru Situatii de Urgenta. Acesta va functiona sub conducerea primului ministru, care va avea calitate de presedinte. Comitetul va avea trei vicepresedinti: ministrul Afacerilor Interne, ministrul Lucrarilor Publice si secretarul de stat sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Au fost inclusi ca membri in Comitetul National si inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si directorul general al Directiei Generale de Management Operational din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Premierul Ludovic Orban a anuntat, in debutul sedintei de Guvern, ca astazi va fi declarata starea de alerta, iar comitetul „va institui toate masurile necesare pentru a apara viata si sanatatea romanilor”.

„Acestea vor avea caracter de obligativitatea si ele vor fi stabilite in baza OUG 21 care stabileste starea de alerta. Nimic nu ne va impiedica sa luam toate deciziile necesare pentru a putea sa facem fata provocarii generate de aceasta epidemie”, a spus Ludovic Orban.

Stiri pe aceeasi tema

Propuneri de ministri pentru Dacian Ciolos: Nume pentru cel mai de dreapta guvern de stanga

Cristiana Petrariu Bota

Premierul Ciolos a votat la Zalau: Cei care merg astazi la vot sunt cei mai indreptatiti sa conteste viitorul Parlament

Cristiana Petrariu Bota

La Multi Ani, Romania! Mii de oameni au participat la parada militara de la Arcul de Triumf

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult