2.2 C
România
11 noiembrie 2024
Iasi
Știri locale

Palatul Culturii din Iasi, sfintit de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Palatul Culturii din Iasi a fost sfintit de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Palatul Culturii din Iasi, care a fost redeschis pentru public la inceputul lunii mai dupa un amplu proces de restaurare si renovare, a fost sfintit, luni, de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de un sobor de preoti si diaconi.

IPS Teofan a savarsit si o rugaciune de pomenire a celor care au ridicat aceasta importanta cladire, printre care s-au numarat domnitorul Carol I si sotia sa, Elisabeta, precum si regele Ferdinand I si regina Maria, potrivit doxologia.ro.

Palatul Culturii din Iasi s-a redeschis dupa 8 ani de restaurari. Lucrarile au costat peste 26 de milioane de euro si sunt cele mai ample de acest gen din tara.

Palatul Culturii din Iasi se intinde pe o suprafata de 36 de mii de metri patrati, cu 298 de incaperi. Din 2008, peste 350 de specialisti au reabilitat zidurile, pictura interioara si exterioara, dar si mobila. Au fost salvate, pe cat s-a putut, si zidurile vechi gasite in fundatia Palatului care pot fi observate prin podele de sticla.

Palatul Culturii din Iasi si-a redeschis portile. Cum arata cel mai frumos palat din Romania dupa renovare. VIDEO

Despre Palatul Culturii se spune ca a fost ridicat la initiativa regelui Carol I – drept recompensa pentru iesenii care pierdusera capitala tarii in favoarea Bucurestiului. Regele a cerut atunci ca Iasiul sa ramana capitala culturala a tarii. Lucrarile la palat au demarat in 1906 si au durat 19 ani. Cladirea e construita pe locul fostului Palat Domnesc, iar arhitectul s-a inspirat din arhitectura Palatului de Justitie din Paris. Stilul e neogotic. Aripile sunt împodobite cu statui de arcasi ce stau de straja. Intrarea se face printr-un turn dominat de o acvila cu aripile desfacute. Uriasa cladire a servit drept Palat Administrativ si de Justitie pana in 1955 cand destinatia a fost schimbata intr-una culturala. In prezent Palatul Culturii adaposteste 4 mari muzee care detin piese de patrimoniu cu valoare de tezaur: Muzeul de istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Arta si Muzeul Stiintei si Tehnicii.

Lucrarile de restaurare a Palatului au costat 26 de milioane de euro. Insa doar cateva dintre cele 300 de camere sunt mobilate corespunzator, ceea ce inseamna ca ar mai fi nevoie de multi bani pana cand cladirea sa atinga stralucirea pe care o avea in urma cu aproape 100 de ani.

Articole asemănătoare

Accident pe Autostrada A1, in apropiere de Bucuresti, mai multe persoane ranite

Lucy Ionesco

Accident grav in Constanta cu un autocar care mergea in Turcia. Doi militari din Braila si un ghid au murit

Lucy Ionesco

Andrada, o tanara din Cluj, crima sau sinucidere? A fost gasita moarta la Dej

Lucy Ionesco