0.4 C
România
28 octombrie 2021
Turism

Palatul regal din Mamaia, locul iubit de Regina Maria. FOTO

La centrul staţiunii Mamaia stă, de aproape un secol, o clădire pe care lumea o numeşte „Castelul”. Nu i se spune degeaba aşa: puţini ştiu că, de fapt, este vorba despre o reşedinţă regală, construită pentru Regina Maria. Este cea de-a treia reşedinţă de acest tip din Constanţa, pe lângă cea oficială (sediul actual al Tribunalului) şi Cuibul Reginei, din port, noteaza Romania Libera.

Castelul are o istorie mai tristă, însă. Nu este folosit în scopul în care a fost construit, pentru că regina descoperise, între timp, minunatul Balcic, unde avea să-şi petreacă verile până la sfârşitul vieţii şi să-şi lase, la propriu şi la figurat, inima.

În timpul unei vizite pe ţărmul Mării Negre, Regina Maria s-a îndrăgostit de Mamaia anului 1920.

„Mamaia: imense întinderi de nisip, o plajă atât de largă încât sfârşitul i se pierde în depărtare, cu scoici trandafirii ca nişte petale de flori aruncate de zâne, băi de mare şi acel râs ce izbucneşte anume când năvăleşte asupra ta apa rece, foşnetul şoptit al valurilor ce se sparg rând pe rând domol de mal, lăsând fiecare o fâşie de spumă albă ca zăpada. Jocuri prin nisip, câini nebunatici luptându-se cu câte o bucată groasă de lemn azvârlită de valuri pe mal sau înnebuniţi de bucurie şi alergând ca nişte ogari cenuşii într-o fugă zănatecă de-a lungul plajei, lătrat îmbătat de fericire, bărci încete lunecând alene pe întinderea lacurilor, soare revărsat fără milă asupra capetelor noastre, prefăcând apa într-o pânză de lumină care arde ochii“, descrie Regina Maria Mamaia acelor ani ai secolului trecut.

Citeste si: DESCOPERA FRANTA! Chateau d’Alteville, o bijuterie rurala din nord-estul Frantei. Locul ideal pentru romantici! VIDEO

Regina Maria a iubit marea

„Regina Maria a iubit marea pentru că fusese născută pe o insulă, în arhipelagul englez, şi educată pe o altă insulă, în Malta, unde tatăl ei era un înalt ofiţer de marină, comandantul Marinei din acea zonă”, menţionează Doina Păuleanu, cristic de arta, citata de Romania Libera.

În perioada imediat următoare războiului, Majestatea Sa vine adeseori la mare şi decide să folosească, după ce moare regina Elisabeta, „Cuibul” reginei din port. Pavilionul regal a fost folosit şi de toţi fiii ei. Era un loc foarte pitoresc. Acum, clădirea este refăcută şi în acel spaţiu a fost amenajat un mic muzeu al portului Constanţa. După epoca reginei Elisabeta, reşedinţa special construită pentru aceasta nu a mai fost o aşa mare pasiune pentru familia regală. Regina Maria a vizitat acest loc, dar ea şi-a dorit o reşedinţă personală, pe malul Mării Negre.

Un imobil cu aspect balcanic

Regina Maria şi-a construit la mijlocul staţiunii Mamaia, după ideile ei, o vilă grandioasă, cu mai multe corpuri.

Palatul Regal a fost gândit de arhitectul italian Mario Stoppa şi construit de antrepriza lui Carlo Actis, sub directa conducere a arhitectului Constantin D. Dobrescu. Lucrările măreţei reşedinţe de vară au început în 1923 şi s-au finalizat trei ani mai târziu. Palatul cu mansardă avea centrală termică, bucătărie modernă, garderobă, spălătorie, bufet, iar în curte a fost amenajat un părculeţ în mijlocul căruia a fost ridicată o fântână.

Majestatea Sa nu a locuit în palatul regal de la Băile Mamaia, pentru că exact în perioada construirii acestei clădiri regina a descoperit Balcicul, oraşul bulgar de care se va îndrăgosti iremediabil şi unde îşi va clădi cuibul său, cu trepte impozante, încadrate de grădini de flori spectaculoase.

Palatul regal de la Mamaia a fost construit la începutul anilor ’20, de către arhitectul italian Mario Stoppa. Regina adoptă arhitectura balcanică, prin construirea la Mamaia, dar şi la Balcic, a minaretului, element specific arhitecturii religioase musulmane. Turnul înalt, specific moscheelor, prevăzut cu balcon, va deveni un reper arhitectonic în cele două zone de întrepătrundere culturală.

Încet-încet, la Balcic regina îşi amenajează un adevărat domeniu. Mai construieşte o serie de vile, o bisericuţă şi amenajează grădini minunate. Tot acest spaţiu devine un loc în care se adună, pe de o parte aristocraţia, pentru că regina stătea aici foarte mult vara, şi pe de cealaltă parte, în orăşelul pescăresc se adună boema artistică. În aceeaşi perioadă, Balcicul pătrunde în pictura românească prin creaţia marilor pictori care se stabilesc în zonă.

O personalitate artistică

„Regina Maria e o persoană foarte interesantă. Rolul ei în istoria României este foarte mare. Era foarte personală în gusturile ei. Îi plăceau florile, liniştea, marea, spaţiile vaste. Avea nevoie de toată această stare poetică pe care îi plăcea să o creeze în jur. Era o persoană foarte vizuală. A şi pictat. A expus o dată cu tinerimea artistică. Desena crini, irişi, concepea unele interioare, avea o deschidere mare către decoraţie- aducea multe elemente din zone culturale diferite, elemente celtice, bizantine, italiene, greceşti”, completează directorul Muzeului de Artă din Constanţa.

Palatul Regal din Mamaia, 1980
Palatul Regal din Mamaia, 1980

Stiri pe aceeasi tema

Castelul Bran poate fi vizitat si de Craciun si Anul Nou dupa un program anuntat de administratia obiectivului turistic

Ioana Badulescu

1 Mai delicios pe Litoral. Festival du Bonheur ii asteapta pe turisti la un regal gastronomic organizat in Mamaia Nord

Ioana Badulescu

Primul hotel din Romania care accepta plata cu Bitcoin se afla pe Transalpina

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult