Pamantul este amenintat de o extinctie serioasa, atrag atentia oamenii de stiinta, care sustin ca 16% din speciile de pe planeta noastra sunt pe cale de disparitie din cauza schimbarilor climatice. Doua noi rapoarte arata ca activitatea umana ameninta tot mai mult existenta altor specii pe Pamant. Astfel, una din sase specii este pe cale de disparitie din cauza emisiilor de carbon necontrolate. Rapoartele au fost publicate luna aceasta in revista Science si urmeaza ca liderii politici ai lumii sa poarte discutii la reuniunea climatica ONU din luna decembrie de la Paris, atunci cand va fi incheiat un nou tratat climatic.
Primul raport a sintetizat 130 de studii pe numeroase specii pentru a estima o rata de extinctie medie globala si a analiza care sunt factorii care au contribuit cel mai mult la schimbarile care pot duce la extinctie.
Studiul a constatat ca procesul de disparitie a unor specii se accelereaza odata cu cresterea temperaturii globale, o problema care ar putea amenintapana la una din sase specii in contextul actual. Zonele cu cel mai mare risc sunt America de Sud, Australia si Noua Zeelanda, in timp ce zonele cu cele mai mici riscuri sunt America de Nord si Europa.
„Riscul de extinctie globala creste de la 2,8 la suta in prezent, la 5,2 la suta, conform datelor de politica internationala, ce mentioneaza o crestere a temperaturii globale cu 2 grade Celsius”, sustine Mark Urban, un ecologist de la Universitatea din Connecticut si autor al studiului.
Vezi si: Secretul din viata lui Iisus Hristos si biografia lui Issa
„Daca Pamantul se incalzeste cu 3 ° C, riscul de extinctie se ridica la 8,5%. Daca urmam traiectoria actuala, schimbarile climatice ar urma sa ameninte 16 la suta) dintre speciile de pe glob”, a mai spus ecologistul.
Studiul a aratat ca speciile cele mai afectate vor fi cele cu intervale de habitat mai mici, cum ar fi amfibienii si reptilele care au nevoie de anumite tipuri de mediu pentru a supravietui. Se estimeaza un risc de 6 la suta mai mare extinctie pentru aceste animale decat pentru cele cu intervale mai mari.
Urban a declarat ca se ignora factori care s-ar putea dovedi importanti in determinarea riscurilor de extinctie, cum ar fi specii interactiunile, diferentele de dispersie si evolutia”.
Un alt studiu face referire la interventia omului in fauna salbatica, dar si la interventia umana in spatiul aerian. Folosind aceeasi metoda ca si la primul studiu, cercetatorii au constatat ca miliarde de animale sunt amenintate de cladiri, ferme eoliene, linii electrice si antene. De multe ori, toti acesti factori determina milioane de decese.
„In 2013 ca cercetatorii au propus ca spatiul aerian sa fie recunoscut ca habitat. Vrem sa atragem atentia asupra importantei spatiului aerian, pentru ca organismele depind de asta”, a declarat Emily Shepard, cercetator la Universitatea Swansea din Marea Britanie.
Shepard a declarat ca ratele de coliziune in spatiul aerian sunt in crestere nu doar din cauza avioanelor, ci si prin utilizarea de drone, mai ales atunci cand pasarile migreaza.