Pandemia de coronavirus a afectat piata locurilor de munca din Romania, rata somajului fiind in crestere in trimestrul II al acestui an, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, rata somajului in Romania a fost de 5,4%, in trimestrul II al anului in curs, in crestere cu 1,1 puncte procentuale fata de cea inregistrata in trimestrul anterior, iar rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 65,2%, in scadere cu 0,2 puncte procentuale raportat la aceeasi perioada de referinta.
Conform statisticii oficiale, in T2 2020, rata de ocupare a populatiei in varsta de 20 – 64 ani a fost de 70,4%, cu 0,4 puncte procentuale peste tara nationala de 70% stabilita in contextul Strategiei Europa 2020.
In acest context, la nivelul perioadelor analizate, populatia activa a Romaniei era de 8,987 milioane de persoane, dintre care 8,505 milioane de persoane erau ocupate si 482,000 erau someri. Totodata, rata de ocupare a tinerilor (grupa de varsta 15 – 24 ani) a fost de 24,4%.
De asemenea, gradul de ocupare a fost mai mare la barbati – 73,6% fata de 56,4% in cazul femeilor – si la persoanele din mediul urban (66,1%, comparativ cu 64% in mediul rural).
Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului a fost de 0,5 puncte procentuale (5,6% barbati fata de 5,1% la femei), iar pe medii rezidentiale, de 0,6 puncte procentuale (5,7% in mediul rural, fata de 5,1% in mediul urban).
In acelasi timp, pe grup de varsta, rata somajului a atins nivelul cel mai ridicat (15,4%) in randul tinerilor, cu varsta intre 15 si 24 de ani.
„Pandemia COVID19 a afectat piata muncii prin scaderea moderata a populatiei ocupate si a ratei de ocupare si cresterea numarului de someri si a ratei somajului. Efectele cele mai vizibile se refera insa la cresterea numarului persoanelor ocupate absente de la locul de munca (persoane ocupate care , desi au un loc de munca, nu au lucrat nici macar o ora in cursul saptamanii de referinta, fiind in concediu – de diverse tipuri, zile libere, intreruperea temporara a activitatii pentru diverse motive etc.) „, precizeaza INS, citat de Agerpres .
Potrivit sursei citate, numarul persoanelor ocupate care nu au lucrat nici macar o ora in saptamana de referinta a fost, in trimestrul II 2020, de 841.000 de persoane (9,9% din populatia ocupata), de peste patru ori mai mare fata de trimestrul 1 2020 si de peste sapte ori mai mare fata de trimestrul cumparator al anului precedent.
Dificultatile economice sau tehnice ale angajatorului (lipsa materiilor prime, a clientilor sau a inceput) – a fost indicat drept motiv la absentei de catre 58% dintre persoane, iar putin peste o cincime dintre persoane absente (21,7%) sa aflat in concediu de odihna (inclusiv zile libere, sarbatori, recuperare), in timp ce 0,4% au lipsit pe motiv de boala.
Totodata, 19,9% dintre persoane absente au indicat alte motive (printre care concediu fara plata, concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani etc.).