Externe

Papa Francisc a mers pe insula Lesbos, unde a facut apel la rezolvarea crizei umanitare a Europei

În semn de solidaritate cu refugiaţii, Papa Francisc a întreprins sâmbătă o vizită pe insula elenă Lesbos. Cu acest prilej Suveranul Pontif a lansat un apel la găsirea unei soluţii de rezolvare a acestei „mari crize umanitare cu care se confruntă Europa”, noteaza Deutsche Welle.

Papa Francisc a fost întâmpinat pe aeroportul din Mytilini, centrul administrativ al insulei elene, de premierul Alexis Ţipras, după care s-a întâlnit cu Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului şi cu Arhiepiscopul Greciei, Ieronim. Împreună au vzitat tabăra controversată de refugiaţi Moria. În acest aşa-numit hotspot, au semnat o declaraţie comună sub forma unei apel la solidaritate cu refugiaţii. Europa se află în faţa uneia dintre cele mai mari crize umanitare de la finele celui de-al Doilea Război Mondial încoace, o criză colosală pe care „omenirea nu o poate ignora” – au subliniat cei trei lideri religioşi.

În declaraţie se mai precizează că nenumăraţi oameni sunt persecutaţi pe criterii religioase şi etnice: „Apelăm la toţi liderii politici, de a se implica, prin toate mijloacele, ca fiecare individ şi fiecare comunitate, inclusiv cea creştină, să poată rămâne în patria lor, trăind acolo în pace şi siguranţă”.

Înainte de a se întoarce la Roma, Papa Francis a subliniat că Europa este patria drepturilor omului şi că oricine soseşte aici ar trebui să şi simtă acest lucru. Este „o iluzie”, a mai spus el, să ridici ziduri pentru a te simţi mai în siguranţă.

Temerile pe care le împărtăşesc grecii şi alte popoare europene sunt, a continuat Suveranul Pontif, „de înţeles şi justificate”, dar ar trebui să nu se piardă niciodată din vedere că „migranţii sunt înainte de toate nu cifre, ci persoane, feţe, nume şi biografii”. Papa a criticat situaţia dramatică prin care trec mii de refugiaţi, dar i-a şi lăudat pe greci, care, deşi au numeroase probleme cu care se confruntă, reuşesc „să-şi deschidă inimile şi porţile” pentru cei aflaţi la nevoie.

Suveranul Pontif a mai lansat un apel responsabililor politici de a combate cauzele, în ţările de origine ale refugiaţilor, care au generat actuala situaţie. Mari speranţe îşi pune în summitul consacrat ajutorului umanitar (World Humanitarian Summit), programat a avea loc în mai la Istanbul.

Sursa articol: DW

Stiri pe aceeasi tema

Turcia ar putea organiza un referendum pentru aderarea la UE, anunta Erdogan

Ioana Badulescu

Kate Middleton a nascut o fetita! Vestea, asteptata cu sufletul la gura de milioane de oameni

Cristiana Petrariu Bota

Apelul tinerilor rusi catre Europa: Hai mai intai sa salvam lumea si apoi te poti juca cu sanctiunile cat vrei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult