Breaking NewsSocial

Papa Francisc, ultima zi in Romania: Preacurata Fecioara Maria sa reverse ocrotirea ei asupra tuturor cetatenilor Romaniei. Sapte episcopi martiri au fost beatificati pe Campia Libertatii de la Blaj

Cei 7 episcopi greco-catolici martiri au fost beatificati pe Campia Libertatii. La ceremonie au fost prezenti o suta de mii de oameni, presedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancila si mai multi membri ai Guvernului. La finalul vizitei la Blaj, Sanctitatea Sa a avut o intalnire cu comunitatea roma din localitate. Timp de trei zile, intre 31 mai si 2 iunie, Sanctitatea Sa Papa Francisc desfasoara una dintre cele mai lungi vizite apostolice din acest an. 

Ceremoniile de duminica de la Blaj, in timpul carora au fost beatificati sapte episcopi-martiri, s-au incheiat cu un cuvant de multumire pe care Papa Francisc, aflat in ultima zi a vizitei sale din Romania, a tinut sa-l transmita romanilor, pe care i-a indemnat sa construiasca o patrie mai dreapta si fraterna.

Dupa ceremonia de pe Campia Libertatii, Papa Francisc a mers intr-o comunitate roma din Blaj si a cerut iertare, in numele Bisericii, pentru momentele, de-a lungul istoriei, cand acestia au fost ”maltratati”, ”segregati” sau priviti ”intr-o maniera gresita, cu privirea lui Cain si nu cu cea a lui Abel”.

Suveranul Pontif s-a intalnit, la finalul vizitei de trei zile in Romania, cu membri ai comunitatii rome din Cartierul „Barbu Lautaru”. Intalnirea a avut loc in biserica sfintita in urma cu doua saptamani, ce poarta hramul Sfantul Apostol Andrei si Fericitul Episcop Ioan Suciu.

Papa Francisc a evocat, cu acest prilej, personalitatea episcopului martir Ioan Suciu, „care a stiut sa dea expresie, prin gesturi concrete, dorintei lui Dumnezeu Tatal de a se intalni cu fiecare persoana, in prietenie si impartasire”.

In jurul orei 16.00, Papa Francisc a plecat spre Aeroportul International din Sibiu, undeesteprogramata o scurta ceremonie de stat care incheie vizita sa pe pamant romanesc.

Campia Libertatii din Blaj

Campia Libertatii din Blaj a fost neincapatoare pentru cei aproape o suta de mii de pelerini care au venit sa asiste la slujba greco-catolica oficiata de Papa Francisc.

Sapte episcopi greco-catolici ucisi de regimul comunist au fost beatificati in timpul Liturghiei. Printre ei si Iuliu Hossu, episcopul Unirii, cel care a citit Rezolutia de la Alba Iulia, in 1918: „Valeriu Traian Frentiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si Iuliu Hossu, episcopi si martiri ai Bisericii din Romania, pastori dupa Inima lui Hristos, marturisitori trainici ai Evagheliei iertarii si pacii, sa Fie de acum inainte numiti Fericiti.”

Cauza beatificarii a fost deschisa inca din 1994. Documentele au fost studiate si evaluate mai multi ani de catre teologi, cardinali si episcopi.

In urma cu trei luni, Sfantul Parinte Francisc a autorizat promulgarea Decretului de recunoastere a martiriului celor sapte episcopi greco-catolici morti intre anii 1950-1970, in timpul persecutiei comuniste.

Papa Francisc: „Dragi frati si surori, chiar si astazi reapar noi ideologii care, intr-un mod subtil, incearca sa se impuna si sa-i dezradacineze pe oameni din cele mai bogate traditii ale lor culturale si religioase. Colonizarile ideologice dispretuiesc valoarea persoanei, a vietii, a casatoriei si a familiei si dauneaza, prin propuneri distrugatoare, atee ca si cele din trecut, in mod deosebit tinerilor nostri si copiilor, lasandu-i fara radacini din care sa poata creste.”

Ioan Bota are 99 de ani. Veteran de razboi, a fost preot greco-catolic si a stat si el in inchisorile comuniste.

Maria Bacali l-a cunoscut pe episcopul Iuliu Hossu in 1945, pe cand era invatatoare intr-un sat din Mures. Si-a botezat cei trei copii in clandestinitate si stie ce inseamna prigoana comunista.

Papa Francic: „Preacurata Feciora Maria sa reverse ocrotirea ei materna asupra tuturor cetatenilor Romaniei care, de-a lungul istoriei, s-au incredintat mereu mijlocirii ei. Maicii Domnului va incredintez pe toti si ii cer sa va calauzeazsca pe drumul vostru de credinta, pentru a inainte spre un viitor de progres autentic si pace si, astfel, sa contributi la construirea unei tari mai drepte, mai armonioase si fraterne.”

„Dragi frati si surori,

Inainte de a termina aceasta Dumnezeiasca Liturghie, doresc sa va salut inca o data pe toti cei prezenti aici si pe cei pe care i-am intalnit in aceste zile, multumindu-va tuturor pentru primirea calduroasa.

Ii salut cu respect pe domnul Presedinte al Republicii si pe celelalte autoritati (aplauze – n.r.), exprimandu-mi recunostinta sincera pentru colaborarea rodnica in ceea ce priveste pregatirea si desfasurarea acestei vizite. Le sunt recunoscator Prefericirii Sale, Patriarhul Daniel, Sfantului Sinod, clerului si credinciosilor Bisericii Ortodoxe Romane, care m-au primit in spirit fratern! Domnul sa binecuvanteze aceasta straveche si distinsa Biserica si s-o sustina in misiunea ei! (aplauze)

Adresez un salut plin de afectiune si de recunostinta Preafericirii Voastre, Cardinal Lucian Muresan (aplauze).

Ii salut pe credinciosii Bisericii Catolice, episcopi, preoti, persoane consacrate si credinciosi laici din Bucuresti si din Iasi, precum si pe numerosii pelerini veniti la Sumuleu Ciuc.

Ii multumesc lui Dumnezeu, care mi-a dat posibilitatea de ma ruga cu voi si de a va incuraja in lucrarea voastra de evanghelizare si de marturie a caritatii.

Aici, la Blaj, pamant de martiriu, de libertate si de milostivire, va aduc omagiul meu voua, fii ai Bisericii Greco-Catolice, care, de trei secole incoace, dati marturie, cu ardoare apostolica, despre credinta voastra (aplauze).

Preacurata Fecioara Maria sa reverse ocrotirea ei materna asupra tuturor cetatenilor Romaniei care, de-a lungul istoriei, s-au incredintat mereu mijlocirii ei. Maicii Domnului va incredintez pe voi toti si Ii cer sa va calauzeasca pe drumul vostru de credinta pentru a inainta spre un viitor de progres autentic si de pace si astfel, sa contribuiti la construirea unei patrii mai drepte si fraterne”, a spus Sfantul Parinte.

Related posts

Romania exercita o „presedintie din umbra” a Consiliului UE, de la 1 iulie. Expert politici europene: Disputele politice interne devin principala vulnerabilitate

Ioana Badulescu

Lovitura pentru ANTENA GROUP. Cererea de amanare a executarii silite, respinsa de Tribunalul Bucuresti

Lucy Ionesco

SUA acuza din nou China ca ascunde adevarul privind originea pandemiei COVID-19. Virusologi din Wuhan aveau simptome de coronavirus inainte de anuntarea primului caz

Teodora Badescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult