Papa Francisc
Breaking NewsExterne

Papa Francisc va beatifica sapte episcopi greco-catolici din Romania „ucisi din ura fata de credinta”

Papa Francisc a promulgat, marti, decretul de beatificare a celor sapte episcopi greco-catolici ”ucisi din ura fata de credinta” intre 1950 si 1970, anunta biroul de presa al Vaticanului. Cei sapte episcopi ar putea fi beatificati cu ocazia vizitei Papei Francisc in Romania de la inceputul lunii iunie. Cei sapte sunt: Valeriu Traian Frentiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si Iuliu Hossu. 

“Deo Gratias! In data de 19 martie a.c., Sfantul Parinte l-a primit in audienta pe cardinalul Angelo Becciu, prefect al Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor. In cadrul audientei, papa Francisc a autorizat Congregatia sa promulge, printre alte decrete, si decretul privind recunoasterea martiriului slujitorilor lui Dumnezeu Valeriu Traian Frentiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si Iuliu Hossu, episcopi romani greco-catolici ucisi din ura fata de credinta in diferite locuri din Romania, intre 1950 si 1970”, se arata in comunicatul Vaticanului.

Anuntul de astazi al Vaticanului este punctul final al unui lung proces de cercetare a vietii lor si a persecutiei Bisericii Romane Unite cu Roma, cauza de beatificare fiind deschisa in urma cu 25 de ani, la 23 februarie 1994. Biserica Greco-Catolica isi doreste beatificarea lor la Blaj, in 2 iunie 2019, cu ocazia unei liturghii solemne pontificata de Papa Francisc in cadrul vizitei sale in Romania, transmite G4Media. Vasile Aftenie, episcop vicar de Bucuresti, a murit in 1950 in timp ce era anchetat, fiind ingropat in ascuns de catre Securitate in cimitirul Bellu. Valeriu Traian Frentiu (episcop de Oradea), Ioan Suciu (administratorul apostolic al mitropoliei Blajului) si Tit Liviu Chinezu (episcop clandestin) au murit in inchisoarea de la Sighet, intre 1952-1955, fiind ingropati in cimitirul saracilor. Eliberati in 1955 de la Sighet, cei trei episcopi greco-catolici care au supravietuit – Hossu, Rusu si Balan – au fost inchisi in manastiri ortodoxe cu domiciliu obligatoriu. La manastirea de la Ciorogarla a murit in 1959 Ioan Balan (episcop de Lugoj). Alexandru Rusu, episcopul greco-catolic al Maramuresului, a mai fost arestat inca o data in 1956 si condamnat la inchisoare pe viata. A murit la Gherla in 1963, la 79 de ani. Iuliu Hossu, episcopul greco-catolic de Cluj, cel care a rostit la 1 Decembrie 1918 Proclamatia de unire a Transilvaniei cu Regatul Romaniei, a fost inchis in manastirea Caldarusani. A fost facut in secret Cardinal de catre Papa Paul VI, dar Iuliu Hossu a refuzat sa paraseasca Romania pentru a deveni cardinal fiind constient ca autoritatile nu i-ar fi permis sa revina in tara. Iuliu Hossu a murit la 85 ani, la 28 mai 1970, fiind ingropat in fuga, a doua zi, la ordinul autoritatilor comuniste.
Potrivit G4Media, Partidul Comunist si Securitatea a facut presiuni infernale asupra acestor episcopi pentru a trece la Biserica Ortodoxa Romana, la conducerea careia fusese instalat in 1948 ca patriarh Justinian Marina, un apropiat al lui Gheorghiu Dej. Niciunul dintre episcopii greco-catolici (sase titulari si sase numiti in clandestinitate pentru a le lua locul titularilor dupa arestare) nu a cedat.

Desi intial, Papa Francisc trebuia sa vina in Romania anul trecut, in Anul Centenarului, vizita suveranului pontif a fost amanata pe anul acesta si anuntata oficial a se desfasura intre 31 mai si 2 iunie. Episcopul greco-catolic de Cluj Gherla, Preafintia Sa Florentin Crihalmeanu a acceptat sa vorbeasca despre aceasta vizita declarat pastorala, intr-o tara majoritar ortodoxa.

Reprezentantii Vaticanului au negociat cu autoritatile romane traseul Papei Francisc in tara noastra. Astfel, dupa vizita de stat si pastorala de la Bucuresti, papa va merge la Iasi, apoi la Sanctuarul Marian de la Sumuleu Ciuc, iar in ultima zi a vizitei sale in Romania se va afla in inima greco-catolicismului din Ardeal, la Blaj.

Articole asemănătoare

Premierul l-a demis pe seful CNAS, Razvan Vulcanescu. Noul sef ar putea fi Vasile Ciurchea, anchetat de procurorii anticoruptie intr-un dosar care vizeaza contractele privind sistemul informatic

Ioana Badulescu

Mai multi romani morti intr-un grav accident in Ungaria, langa Budapesta. MAE a activat celula de criza

Ioana Badulescu

Trump si Putin ar putea avea o intalnire inainte de luna iulie

Lucy Ionesco