Parada din Piata Roşie, momentul culminant de confruntare cu exteriorul
Externe

Parada din Piata Roşie, momentul culminant de confruntare cu exteriorul

Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, Guvernul federal doreşte să comemoreze împreună cu ruşii, victimele războiului. Însă felul în care Putin se foloseşte de ziua de 9 Mai în favoarea sa, umbreşte acţiunile Berlinului – este de părere Ingo Mannteufel, intr-un material publicat pe site-ul Deutsche Welle (DW). In opinia sa, parada din Piaţa Roşie, organizată pe 9 Mai, este momentul culminant al unei stări de confruntare cu exteriorul, in contextul in care Kremlinul continuă să instrumentalizeze politic puterea simbolică uriaşă a victoriei de acum 70 de ani.

Cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat acum 70 de ani cu capitularea Reich-ului geman. Însă ceremoniile de comemorare a victoriei asupra Germaniei naziste, de anul acesta, au loc într-o perioadă apăsătoare pentru Europa şi Rusia.

Lupta contra fascismului – atunci şi acum

Din cauza politicii de destabilizare a Kremlinului, estul Ucrainei este într-o stare amorfă, între război şi pace. Prin anexarea peninsulei Crimeea, Rusia a încălcat principiul inviolabilităţii graniţelor, al integrităţii teritoriale şi al neagresiunii. Politica ruşilor pune sub semnul întrebării nucleul Cartei de la Paris, documentul pentru o nouă Europă „a păcii, unităţii şi democraţiei” semnat în 1990, mai noteaza DW.

Mai mult, Kremlinul îşi justifică acţiunile din Ucraina printr-o presupusă luptă contra unui „guvern fascist” la Kiev. De luni bune, presa aservită Kremlinului le spune ruşilor, dar şi publicului străin, că după căderea autoritarului şi coruptului preşedinte Ianukovici „politicieni fascişti mână-n mână cu serviciile secrete americane” ar fi preluat puterea în Ucraina.

Victorie istorică

Pentru Kremlin, cea de-a 70-a comemorare a victoriei asupra Germaniei hitleriste pică bine. Victoria din cel de-al Doilea Război Mondial a fost folosită încă din vremea Uniunii Sovietice, în ciuda abuzurilor staliniste şi a dictaturii comuniste, pentru a se situa de partea învingătorilor morali. Nimeni nu contestă rolul decisiv al ruşilor la înfrângerea lui Hitler. Cu toate acestea, o analiză nediferenţiată asupra celei de-a doua conflagraţii mondiale împiedică orice reflexie critică asupra celei mai mari catastrofe a secolului 20.

Kremlinul continuă să instrumentalizeze politic puterea simbolică uriaşă a victoriei de acum 70 de ani. Iar anul acesta devine şi mai evident: profitând de vechiul succes în faţa Germaniei naziste, conducerea Rusiei încearcă să-şi legitimieze imixtiunea în Ucraina şi politica externă anti-occidentală.

Parada din Piaţa Roşie, organizată pe 9 Mai, va fi momentul culminant al acestei stări de confruntare cu exteriorul.
Ca atare, e de înţeles faptul că cei mai importanţi politicieni occidentali nu vor fi prezenţi la ceremoniile de comemorare dorind, astfel, să scoată în evidenţă izolarea Rusiei. Faptul că unii oaspeţi străini, ca trupe militare din China, India şi Mongolia sau alte ţări, vor participa la paradă nu îndulceşte nicidecum acest verdict.

Contrastul cu ceremonia organizată acum 5 ani e uriaş. La comemorarea a 65 de ani de la victoria în faţa Germaniei naziste, la Moscova au fost prezenţi numeroşi şefi de stat. Mai mult, la parada din Piaţa Roşie au defilat soldaţi americani şi polonezi. În actualul climat politic – un lucru inimaginabil.

E regretabil faptul că Rusia se foloseşte de victoria de acum şapte decenii pentru a-şi justifica politica agresivă şi periculoasă faţă de Ucraina.

Suferinţa victimelor

Cu toate acestea, germanii nu vor scăpa ocazia de a-şi recunoaşte vina istorică şi răspunderea pentru milioanele de nedreptăţi comise. De aceea, participarea pe 7 Mai a şefului diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, la ceremoniile organizate în fostul Stalingrad (Volgograd) se doreşte a fi un semn al reconcilierii celor două popoare.
Pentru societatea germană, numele „Stalingrad” înseamnă suferinţele produse de germani, ruşilor. Prezenţa ministrului federal de externe tocmai în acest oraş reflectă convingerea Germaniei moderne – aceea că războaiele şi confruntările nu sunt soluţia divergenţelor de natură politică.

Păstrând aceeaşi linie, pe 10 Mai, cancelara Angela Merkel va fi prezentă la Moscova pentru a depune o coroană de flori la monumentul Soldatului Necunoscut împreună cu Vladimir Putin. Ambele vizite sunt semnale importante că Germania şi occidentul nu caută o confruntare cu Rusia.

Stiri pe aceeasi tema

Austria impune interdictii de circulatie si inchiderea restaurantelor si institutiilor culturale in incercarea de a opri al doilea val al pandemiei

Teodora Badescu

Sistemul de alerta lansat cu fast de Guvernul din Franta a trimis notificari despre atentatul din Nisa dupa cateva ore

Cristiana Petrariu Bota

Valeriu Strelet, premierul Rep. Moldova, nu vrea Unirea Moldovei cu Romania

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult