13.1 C
România
26 septembrie 2021
PROTEST. Grefierii din instante si parchete nu lucreaza vineri, pana la ora 13
Politica

Parchetul General critica propunerile PSD-ALDE de modificare a Codurilor Penale: Efectul va fi blocarea activitatii de urmarire penala

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ – Parchetul General) nu este de acord cu propunerile PSD-ALDE de modificare a Codurilor penale si atrage atentia ca acestea vor avea ca efect incetinirea sau chiar blocarea activitatii de urmarire penala.

Astfel, amendamentele propuse in Comisia parlamentara pentru legile justitiei, sub pretextul transpunerii unei directive europene privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie, „se abat grav” de la sensul acestei directive, avand consecinte negative asupra procesului penal. Au fost introduse texte ce „sunt in contradictie atat cu standardele europene in materie, cat si cu prevederile interne, validate de Curtea Constitutionala”, afirma Parchetul General.

Comunicatul Parchetului General:
„Amendamentele propuse in vederea transpunerii Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale se abat grav de la sensul acesteia, avand consecinte negative asupra procesului penal. Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, in sensul ingreunarii pana la lipsirea de eficienta a actului de urmarire penala. Doar astfel poate fi explicata introducerea unor texte care sunt in contradictie atat cu standardele europene in materie, cat si cu prevederile interne, validate de Curtea Constitutionala.

Analiza propunerilor aflate in dezbatere arata ca se incearca o limitare a aplicarii unor principii fundamentale (Aflarea adevarului si Caracterul echitabil al procesului penal) precum si a unor institutii esentiale ale procesului penal (probatoriu, inceperea urmaririi penale, masuri preventive). Adoptarea acestor modificari va duce, totodata, la o limitare a procurorului in indeplinirea atributiilor sale prioritare in materie penala, precum si in exercitarea rolului sau constitutional de a reprezenta, in activitatea judiciara, interesele generale ale societatii si de a apara ordinea de drept, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.

Unele dintre modificarile propuse a fi aduse legislatiei penale – limitarea sferei mijloacelor de proba; inlaturarea din randul infractiunilor pentru care se poate dispune arestarea preventiva a coruptiei, evaziunii fiscale, spalarii banilor precum si a infractiunilor pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de 5 ani sau mai mare (spre exemplu, constituirea de grup infractional organizat); restrictionarea accesului rapid al procurorilor la informatii pentru a putea actiona eficient pentru descoperirea faptelor etc. – vor avea ca efect incetinirea sau blocarea in anumite situatii a activitatii de urmarire penala.

Totodata, este de remarcat faptul ca sensul amendamentelor aflate in dezbatere indica o preocupare exclusiva pentru respectarea drepturilor procesuale ale inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate, aspect care incalca principiul asigurarii unui proces echitabil.

Nu in ultimul rand, subliniem faptul ca instituirea unei raspunderi penale a autoritatii judiciare, in sensul interdictiei de a comunica informatii de interes din activitatea de urmarire penala este in contradictie cu jurispudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului care recunoaste necesitatea aducerii la cunostinta publicului a informatiilor de interes public, cat si cu prevederile art. 31 din Constitutia Romaniei, potrivit carora dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit.”

Stiri pe aceeasi tema

Iohannis a prezentat concluziile rapoartelor MAI si STS in cazul Caracal: Am ajuns aici pentru ca guvernele din ultimii ani au umplut tara de incompetenti in functii

Ioana Badulescu

Ponta explica de ce si-a dat demisia de la conducerea PSD si ce planuri are pentru urmatorii ani

Cristiana Petrariu Bota

Dragnea: De ce tot timpul cand PSD ajunge la guvernare gaseste bani? Este partidul care s-a gandit la pensionari, dar nu numai

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult