PROTEST. Grefierii din instante si parchete nu lucreaza vineri, pana la ora 13
SocialȘtiri locale

Parchetul Judecatoriei Constanta a decis sa isi suspende activitatea din cauza ordonantei pe justitie

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta au anuntat ca isi vor suspenda activitatea timp de trei zile in cursul saptamanii viitoare, in semn de protest fata de modificarile legislative recente care pun in pericol independenta Justitiei.

Parchetul Judecatoriei Constanta este condus de prim-procurorul Viorel Teliceanu (36 de ani). Adunarea Generala a Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta a decis sa isi suspende activitatea timp de trei zile, decizia fiind luata cu o larga majoritate (o singura abtinere) si a fost confirmata de prim-procurorul parchetului.

Si alti procurorii constanteni, de la mai multe parchete, au protestat vineri, 22 februarie, in fata sediului Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta.

De interes: Tribunalul Cluj isi suspenda activitatea in semn de protest fata de ordonanta data de ministrul Tudorel Toader

OUG pentru modificarea legilor Justitiei, adoptata in sedinta de Guvern. Toader: propunerile de modificare au venit din partea CSM 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta, sustin cu fermitate pozitia procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Augustin Lazar, si a sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, fata de modificarile legislative aduse legilor justitiei prin Ordonanta de urgenta a Guvernului din data de 19 februarie 2019.

Totodata, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta, sustin declaratia de principii a Forului Judecatorilor din Romania. Folosindu-se de pretextul necesitatii modificarilor aduse admiterii la Institutul National al Magistraturii, modificare absolut necesara, legislatia a fost modificata prin ordonanta de urgenta fara a justifica vreo urgenta, fara nici un fel de consultare cu autoritatea implicata, chiar pe ascuns, cu o lipsa de transparenta totala, cu incalcarea recomandarilor Mecanismului de Verificare si Cooperare, obligatorii pentru Romania, asa cum rezulta din jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei, cu incalcarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, cu incalcarea art. 125 si art. 131 din Constitutia Romaniei, cu incalcarea art. 55 alin. 1 si 3 Cod procedura penala, cu incalcarea principiului cooperarii loiale si cu incalcarea flagranta a principiului separarii carierelor, principiu nou instituit in legislatia romaneasca exact de cei care l-au incalcat prin prezenta ordonanta.

Totodata modificarile sunt de natura sa politizeze procedura de numire in functiile de la varful Ministerului Public, intrucat in aceasta procedura au drept de vot toti membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv asa-zisii reprezentanti ai societatii civile care de fapt sunt numiti prin votul politic al Senatului Romaniei.

In cadrul Adunarii Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta s-a decis desfasurarea de activitati de protest constand in purtarea de banderole albe la brat, iesirea in fata institutiei si suspendarea activitatii institutiei cu exceptia situatiilor care reclama urgenta, respectiv cauzele cu inculpati fata de care s-au luat masuri preventive.

Totodata se suspenda participarea procurorilor in sedintele de judecata penale sau civile, cu exceptia cazurilor cu inculpati fata de care s-au luat masuri preventive. Invitam pe aceasta cale pe toti care doresc sa ni se alature – procurori din cadrul altor unitati sau structuri de parchete, judecatori, politisti, cetateni obisnuiti – in fata Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta, incepand cu orele 16:00, pentru a protesta fata de masurile abuzive si care pun in pericol arhitectura institutionala a Statului Roman, cu consecinte asupra statului de drept din tara noastra“, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta.

Mai multi judecatori si procurori din tara sustin ca indepenedenta Justitiei este grav afectata dupa Ordonanta de Urgenta data de Ministrul Justitiei, Tudorel Toader. De asemenea, magistratii sustin ca nu vor mai putea sa-si practice meseria si ca amestecul politicului va decredibiliza Justitia in Romania.

Articole asemănătoare

ALERTA MEDICALA IN EUROPA PRIVIND BRANZA DIN ROMANIA: Risc grav de imbolnavire cu E.coli din branza de oaie!

Lucy Ionesco

Jurnalistul Cristi Tepes a murit intr-un accident rutier in drum spre Iasi

Lucy Ionesco

Restaurantele vor fi deschise in toamna dupa modelul Germaniei, crede Alexandru Rafila

Lucy Ionesco