15.9 C
România
18 septembrie 2021
IT/Stiinta

Parcul de joaca EnergyGround, conceput de elevi din Romania si Norvegia, produce energie in urma activitatilor sportive

O echipa de elevi din Romania si Norvegia a proiectat un loc de joaca ce produce energie curata. Elevii romani au lucrat impreuna cu colegii lor norvegieni pentru a gasi solutii sustenabile la provocari din domeniul protectiei mediului, dezvoltarii durabile si energiei. Initiativa face parte din proiectul educational Greenovation Challenge, la care iau parte peste 900 de liceeni din zone montane ale Romaniei si Norvegiei. Ideea lor – EnergyGround – a fost declarata castigatoare intr-o competitie de proiecte de sustenabilitate, organizata in Norvegia cu ocazia unui schimb de experienta romana-norvegian.

Locurile de joaca pentru copii ar putea deveni in viitor mici centrale de producere a energiei verzi si totodata centre de educatie ecologica, potrivit unui proiect realizat de o echipa de elevi din Romania si Norvegia.

Ideea lor – EnergyGround – a fost declarata castigatoare intr-o competitie de proiecte de sustenabilitate, organizata in Norvegia cu ocazia unui schimb de experienta romana-norvegian, ce a implicat, in perioada 29 septembrie – 3 octombrie, elevi romani si norvegieni, impreuna cu profesorii lor. Initiativa face parte din proiectul Greenovation Challenge, derulat la nivel national de organizatia Junior Achievement (JA) Romania. Echipa din Romania a fost reprezentata de elevi si profesori de la Colegiul Alexandru cel Bun (Gura Humorului), Liceul Constantin Brancoveanu (Horezu), Liceul Teoretic Mircea Eliade (Intorsura Buzaului), Colegiul de Informatica (Piatra-Neamt) si de voluntari ai Asociatiei Romontana.

Sase olimpici romani, printre cei mai buni tineri matematicieni ai lumii. Au fost deja admisi la universitati de prestigiu

Parcul EnergyGround, conceput de liceeni, permite producerea si stocarea de energie in urma activitatilor sportive. In acest loc de joaca al viitorului, activitati precum pedalatul sau saritul corzii transforma miscarea in energie cu ajutorul unor echipamente speciale, dotate cu senzori, panouri fotovoltaice si cu monitoare pe care ruleaza animatii explicative despre energia regenerabila.

„Prin aceasta experienta am invatat sa am mai multa incredere in mine, mi-am depasit temeri si limite, mi-am facut prieteni, am avut ocazia sa iau parte la activitati pe care in mod normal nu le-as fi putut realiza in Romania sau la scoala. Alaturi de echipa mea, am castigat locul intai la competitia proiectului, dar cel mai mare castig a fost faptul ca am inteles ca preocuparea pentru natura nu are granite, limite de limba sau prejudecati”, a marturisit Teodora Elena Ghiuta, eleva la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului.

INTERVIURILE HOTWEEK. Daniel Posdarascu, unul dintre cei mai buni informaticieni ai Romaniei, ne vorbeste despre Algoritmiada 2015 si despre echipa de olimpici Infoarena

Tinerii au lucrat in echipe mixte pentru a rezolva o provocare de dezvoltare durabila cu abordare cat mai creativa, avand de ales intre doua teme: energia regenerabila si casa viitorului.

„Greenovation Camp constituie un fantastic exercitiu de socializare care reuseste sa creeze punti de legatura intre experienta Norvegiei si a Romaniei in domeniul dezvoltarii durabile, cu atentie deosebita acordata aspectelor ce tin de utilizarea inteligenta a resurselor regenerabile. Ne simtim privilegiati sa aducem o contributie acestor activitati care sunt, de fapt, un generator de idei, menit sa sustina dezvoltarea durabila a zonelor de munte”, a spus Andrei Coca, asistent de proiect in cadrul Asociatiei Romontana, partener al proiectului.

Bune practici pentru elevii din zone montane

Vizita in Norvegia le-a permis elevilor romani sa dobandeasca noi cunostinte in domeniul dezvoltarii durabile si sa experimenteze modul de lucru si de interactiune dintr-o companie multinationala, prin dezvoltarea abilitatilor de inovare, munca in echipa, socializare, coordonare, gandire critica si cooperare intr-o limba straina cu coechipieri necunoscuti, provenind dintr-o cultura diferita.

In primul an al proiectului Greenovation Challenge, peste 500 de elevi din 14 localitati din zone montane din Romania au parcurs activitati de educatie ecologica la clasa cu ajutorul materialelor educationale gratuite si au participat la webinarii despre competitie, sustenabilitate si despre competentele de care au nevoie pentru o viitoare cariera intr-un domeniu in crestere – protejarea mediului si a resurselor.

Proiectul este derulat in parteneriat cu Asociatia Romontana si cu organizatia Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (UESoF) din Norvegia si implica, in perioada 2014-2016, peste 900 de elevi si 40 de profesori de liceu din zone montane din Romania si Norvegia. Proiectul este finantat prin granturile SEE (Spatiul Economic European) 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org si www.fondong.fdsc.ro.

Stiri pe aceeasi tema

Premiul Nobel pentru Fizica a fost atribuit pentru descoperiri in domeniul opticii si laserului. Laureatii sunt Arthur Ashkin, Gérard Mourou si Donna Strickland

Ioana Badulescu

China a obtinut incoltirea primei seminte de bumbac pe Luna. Succesul se incadreaza in experimentele sondei Chang’e 4

Cristiana Petrariu Bota

Pokemon Go, jocul care te plimba de nebun pe strazi, record de descarcari in toata lumea

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult