Parintele Epifanie de la chilia Mylopotamos a Marii Lavre, supranumit „Chef-ul Sfantului Munte”, a trecut la cele vesnice in dimineata zilei de vineri, 11 decembrie, dupa o indelungata lupta cu boala de care suferea, transmite doxologia.ro.
Parintele Epifanie a fost, unul dintre cei mai cunoscuti monahi din Sfantul Munte, alaturi de staretul Efrem de la Vatoped. A fost, fara indoiala, un bucatar talentat cu retete internationale si cel mai bun ambasador al hranei aghioritice in strainatate. Cartea sa, intitulata „Arta culinara a Sfantului Munte” a fost tradusa si publicata in 7 limbi.
In toamna acestui an, parintele Epifanie a acordat un interviu Agentiei de stiri Basilica a Patriarhiei Romane, in cadul caruia a marturisit ca „pasiunea pentru gatit provine din iubirea si sentimentul de jertfa fata de aproapele. Hristos ne-a spus ca pentru a fi primii trebuie sa ii slujim pe toti: „Care va vrea sa fie mare intre voi, sa fie slujitor al vostru”. Desigur, monahismul si gatitul sunt foarte compatibile”.
La inceputul anului 2020, Parintele Epifanie a participat impreuna cu o echipa de bucatari greci la Jocurile Olimpice culinare desfasurate luna aceasta la Stuttgart, Germania. Echipa a obtinut o medalie de bronz la una dintre sectiunile concursului gatind mai multe feluri de mancare de inspiratie macedoneana.