ONJN vs Pariori
Sport

PARIORII SA DEA IN JUDECATA BET365, SUSTINE SEFA ONJN ODETA NESTOR. Ce se intampla cu pariorii?

Mii de pariori sunt in situatia ingrata de a fi amendati de Oficiul National al Jocurilor de Noroc (ONJN) pentru ca au pariat in luna septembrie pe site-uri de pariuri interzise in Romania, printre care si bet365.com si bwin.com. Pariorii au inceput sa fie chemati la sediile ONJN din Bucuresti si din tara pentru a li se comunica de cele mai multe ori ca sunt amendati, situatie care a generat o isterie generala. Care este reactia ONJN pe acest subiect? Presedinta ONJN, Odeta Nestor, a acordat un interviu pentru GSP.ro, in care face o serie de declaratii cu privire la ce se va intampla cu pariorii care au jucat pe bet365 ori alte site-uri de pariuri interzise in perioada 10 – 31 septembrie 2015.

Sefa ONJN sustine, in interviul citat, ca pariorii care au rulat sume mari de bani vor fi amendați, iar ceilalți vor fi doar avertizați. Oamenii pot paria doar la casele care apar pe siteul ONJN, la ”lista aprobată” sau ”lista albă”. Băncile ar putea să dea pe viitor datele pariorilor în cazul în care aceștia încalcă legea.

Președinta Odeta Nestor și directorul general Tudor Simota, șefii de la ONJN, susțin , pentru GSP.ro, că cei 54.000 de pariori pedepsiți vor fi un exemplu și o sperietură ”pentru oricine în țara asta”.  Iata cum s-a derulat interviul si ce a declarat Odeta Nestor.

În biroul său de pe Calea Victoriei, președinta ONJN, Odeta Nestor, e însoțită de purtătoarea de cuvînt, Alina Iordache. E pregătită de interviu și zîmbitoare.

„Vreţi să-mi faceţi poze? Aoleu, vă rog să mă lăsaţi să mă rujez după ce terminăm de vorbit! Doriți un interviu? Aşa tîrziu v-aţi trezit şi dumneavoastră, după ce toată lumea vorbeşte de o săptămînă? Toată presa, toate radiourile, toate televiziunile vorbesc de asta!”.

– De asta nu au aflat pariorii nimic?
– Ok, haideți să vorbim serios!

AMENDA ONJN VS PARIORII BET365.COM SI BWIN.COM. Cum poti face contestatie la amenda ONJN

– În iulie, aţi dat un interviu pentru Libertatea în care îi atenţionaţi „pe toți cei care joacă pe platformele on-line că, după data de 10 septembrie, le va fi restricționat accesul către platformele de joc”. De ce siteul bet365.com nu a fost blocat după această dată, dacă funcţiona ilegal?
– Această declaraţie confirmă ce am spus de fiecare dată. Că am încercat prin toate pîrghiile pe care noi le-am avut ca instituţie, dar şi eu personal, ca şi conducător, să aduc la cunoştinţă tuturor modificările legislative şi ceea ce implică ele. În toate conferinţele, în toate întîlnirile şi în toate emisiunile pe care le-am avut am atras atenţia la ceea ce se întîmplă.

– Nu vă supărați, dar ONJN e înființată de 3 ani, iar în acest timp pe site apar 4 comunicate de presă și de alte 3 ori ați intervenit în presă, cu cîteva luni înainte de a se declanșa scandalul.
(Sună telefonul) Spuneam că nu aţi făcut niciodată o conferinţă unde să anunţaţi pariorilor noua legislaţie. Singurele apariţii ale dumneavoastră sînt în Libertatea, în QMagazine şi în Adevărul.
– Acolo unde ni s-a solicitat am apărut. Şi oricum am dat comunicate pe care nu le-a preluat nimeni!

„PARIORII SĂ DEA ÎN JUDECATĂ BET365!”

– Era un subiect de interes general. Dar revenim la întrebarea iniţială. De ce pe 11 septembrie site-urile care nu erau licenţiate încă funcţionau?
– Atunci cînd am dat acea declaraţie veneam după modificările legislative. S-a modificat legea printr-o ordonanţă din decembrie 2014, care a intrat în vigoare în februarie 2015 şi a suferit modificări pînă în iunie, cînd a fost publicată. Am ieşit şi-am spus, am vrut să aduc la cunoştinţă în principal jucătorilor şi nu doar operatorilor, am atenţionat că după 10 septembrie vor fi probleme şi a fost adevărat. Pînă la acea dată exista o amnistie fiscală şi penală pentru operatorii de jocuri de noroc.

Bet365.com interzis in Romania. Clientii site-ului de pariuri trebuie sa-si retraga banii

– Bet365 a plătit, a primit licență, cum s-a ajuns la acest haos cu oamenii care au pariat pe un site ilegal?
– Lăsaţi-mă o secundă, vă rog! Am creat anumite proceduri interne după acest lucru, iar după 10 septembrie unii dintre cei mai mari operatori au plătit din spate şi-au cerut licenţă şi pentru viitor. Printre care şi bet365.com de unde au apărut o mulţime de contravenienţi în România. Au solicitat drept de operare în şedinţa din 7 septembrie, iar legea spune clar că dreptul se acordă de la 1 luna viitoare din momentul plăţii! Ei au plătit pe 7 septembrie, aveau drept de operare doar de la 1 octombrie! Lucrurile astea au fost aduse la cunoştinţă atît operatorului, cît şi celor din meciul privat.

– Decizia despre care vorbiţi dumneavoastră a apărut pe 7 septembrie, dar pe site pe 6 octombrie. Pariorul în această perioadă nu avea de unde să se informeze.
– Ba da! Pariorul trebuie să ştie să verifice lista albă de pe site-ul oficial şi pe care o actualizăm în funcţie de deciziile pe care le ia Comitetul ONJN. În schimb, lista neagră se adresează doar providerilor de internet şi nu are legătură cu jucătorii.

– Pe siteul ONJN, bet365.com a stat în lista neagră 30 de minute, apoi a fost scoasă, dar nu a apărut deloc pe lista albă!
– Jucătorul trebuia să verifice! Legea spune că providerii de internet trebuie să respecte deciziile Comitetului, adică lista neagră!

– Dar pe site nu apare nicăieri informaţia aceasta.
– Apare în lege.

– Dumneavoastră credeţi că cei care pariază 5 lei stau în fiecare clipă cu legea în mînă?
– Ştiu foarte bine cine pariază. Pariori online sînt la un anumit nivel, nu sînt precum cei din colţul străzii, care pariază 5 lei şi-şi iau un bilet. Ca să pariezi online îţi trebuie un card, un cont, un calculator, acces la internet, îţi trebuie un anumit nivel.

– Da, dar nu trebuie să fii profesor universitar pentru asta.
– Corect, dar e un alt nivel. În plus, eşti cetăţeanul unei ţării ale cărei legi trebuie să le cunoşti. Necunoaşterea unor legi din ţara ta nu te absolvă de vină. Este clară chestiunea asta.

– Nu era mai simplu să faceţi un anunţ prin care să spuneți clar: „Nu mai pariaţi la site-ul X pentru că nu este licenţiat!”?
– Nu neapărat! Noi trebuie să ajutăm pe toată lumea şi-am avut o transparenţă totală. Iar dacă spuneam asta, venea altcineva care îmi reproşa altele. Am pus pe site şi am precizat că aceştia sînt cei licenţiaţi în România. Noi nu puteam să închidem un site pentru că nu aveam o documentaţie necesară! Am informat operatorul şi am cerut operatorului să blocheze acest site. Mai mult, le-am cerut 30 de zile să permită clienţilor să-şi retragă banii.

Articole asemănătoare

Fotbalistul Patrick Ekeng a murit in timpul meciului Dinamo – Viitorul. VIDEO

Lucy Ionesco

MOROSANU a fost invins in gala de LOCAL KOMBAT de la PUERTO RICO: Abia mai pot sa respir!

Lucy Ionesco

Mircea Lucescu: Radu Stefan nu mai trebuie convocat la nationala!

Bogdan