Parlamentul a eliminat prin vot, marti, pensiile speciale, cu exceptia celor militare, ale politistilor, a rentelor viagere pentru sportivi si indemnizatiilor pentru academicieni si artisti. Va fi mai greu, insa, sa fie aplicata, dat fiind ca a fost deja atacata la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
Eliminarea votata astazi de parlamentari nu aduce cine stie ce economii la buget, dat fiind ca cele mai multe pensii speciale sunt militare. Legea a fost aprobata de legislativ, insa e atacabila la CCR. Inalta Curte, compusa din magistrati, adica din cei afectati de decizie, dar si CCR, sunt organismele care vor decide contestarile la lege. Iar rezultatul, cel putin la o prima analiza, este previzibil.
Ramane sa vedem daca chiar vor fi fi eliminate pensiile speciale, considerate un abuz de sistem, permis de autoritati, care a creat inechitati intre oamenii iesiti la pensie de pe aceeasi pozitie.
Proiectul legislativ al PNL a avut Raport favorabil din partea Comisiei de Munca si prevede eliminarea tuturor pensiilor speciale in afara de cele ale militarilor si politistilor. Doar 21 de abtineri au fost la votul final asupra eliminarii pensiilor speciale ale magistratilor, celor de la Curtea de Conturi, diplomatilor, aviatorilor civili, parlamentarilor si consilierilor parlamentari. In total, aproximativ 9.000 de pensii speciale.
Au fost 247 de voturi in favoarea proiectului si 21 de abtineri. Legea va merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis, insa va intra in vigoare doar daca nu este atacata la CCR si, in acest caz, doar daca va primi aviz din partea judecatorilor constitutionali. Drept de atacare a CCR are si Inalta Curte de Casatie si Justitie, care s-a impotrivit eliminarii pensiilor de serviciu ale magistratilor.
Deputatii au eliminat din textul legii amendamentele introduse de Adrian Solomon (PSD). Astfel, raman in vigoare rentele viagere pentru sportivi si indemnizatiile pentru academicieni si artisti. Proiectul de lege a ramas la votul final, dar fara aceste amendamente cuprinse in Raportul venit de la Comisia de Munca.
Premierul Ludovic Orban a pledat inaintea sedintei de plen a Camerei Deputatilor pentru eliminarea pensiilor speciale.
„Toate pensiile nesimtite vor fi taiate, obiectivul nostru este sa rezolvam aceasta problema. PNL militeaza pentru aplicarea in calculul pensiei a principiul contributivitatii, cu exceptia cadrelor militare. Nu este un proiect asumat de Guvern. Mai bine se adopta proiectul de lege si il corectam in Guvern cu OUG sau angajare de raspundere. In ceea ce priveste magistratii, legea poate sa fie supusa controlului constitutional, suntem gata sa corectam orice decizie a CCR. Aproape pensiile speciale au fost introduse prin legi de majoritatile PSD, Florin Iordache a semnat patru propuneri legislative”, a spus Ludovic Orban.
Eliminarea pensiilor speciale se face cu exceptia celor ale politistilor si militarilor. Numarul pensiilor speciale ale civililor este in jur de 9.000, iar costul lor total intr-un an este de sub un miliard de lei. Celelalte pensii, ale militarilor, au fost anul trecut de peste 150.000.
In decembrie 2019, se aflau in plata Casei Nationale de Pensii 3.861 de fosti procurori si judecatori, iar pensia medie la aceasta categorie de pensionari este de 18.315 de lei, iar bugetul de stat plateste pentru ea 17.000 de lei, potrivit Casei Nationale de Pensii.